Laikraksts “Washington Post” ir apstiprinājis, ka avots, kas piegādāja informāciju Votergeitas skandāla laikā ar segvārdu “Deep Throat” jeb “Dziļā rīkle”, bija Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) bijušais priekšnieka vietnieks, informē ārvalstu prese.
Žurnāls “Vanity Fair” ziņo, ka Marks Felts atzinās, ka ir šis noslēpumainais informācijas avots, kura identitāti nebija izdevies noskaidrot desmitiem gadu.

Skandāls tolaik izraisīja republikāņu pārstāvja prezidenta Ričarda Niksona atkāpšanos no amata 1974.gada augustā, raksta BBC.

“Deep Throat” palīdzēja “Washington Post” žurnālistiem Bobam Vudvardam um Karlam Bernšteinam atmaskot Votergeitas afēras. Sākotnēji reportieri atteicās atklāt slepenā ziņotāja identitāti.

“Mēs jau esam teikuši, ka atklāsim avota, kas pazīstams kā “Deep Throat”, personību tikai tad, kad šis cilvēks būs miris,” teica Bernšteins.

Taču otrdien “Washington Post” mājas lapā ievietotā paziņojumā Vudvards apstiprina, ka zem segvārda patiešām slēpās Felts.

“Tas ir šī stāsta pēdējais noslēpums,” saka Bens Berlī, kurš tolaik bija laikraksta galvenais redaktors.

Felts, kuram tagad ir jau 91 gads, kādā intervijā saka: “Es esmu tas vīrs, ko reiz mēdza saukt par “Deep Throat”.”

Šis vārds ir ņemts no kādas tolaik ļoti populāras pornogrāfiskas filmas.

Savai ģimenei Felts šo noslēpumu atklāja tikai 2002.gadā, kad viņa meita to bija uzzinājusi no kāda tuva šī vīrieša sabiedrotā.

FIB pārstāvji vēl nav snieguši komentārus par šo atklājumu.

Septiņdesmitajos gados Felts tika apsūdzēts par māju nelegālu pārmeklēšanu organizēšanu, kas piederēja radikāļiem, kas saistīti ar “Weather Underground” kustību.

1981.gadā viņu attaisnoja prezidents Ronalds Reigans.

Šī vīrieša personība ir viens no vislabāk glabātajiem noslēpumiem žurnālistikas vēsturē. “Deep Throat” palīdzēja Vudvardam un Bernšteinam ar dažādām norādēm un uzvedinošu informāciju.

Ja Vudvardam bija nepieciešams satikt informācijas sniedzēju, viņš novietoja karogu puķu podā kādā noteiktā vietā uz savas mājas palodzes, un tas bija kā signāls, ka vīriešiem paredzēts satikties pazemes autostāvvietā pašā nakts melnumā.

Desmitiem gadu tika izvirzītas visdažādākās versijas par to, kas varētu būt šis cilvēks, taču tā arī netika atrasts neviens pietiekami ticams variants.

Kad Niksons 1974.gada augustā iesniedza atlūgumu, viņš kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo ASV prezidentu, kurš atkāpies no amata.

Votergeitas skandālu izraisīja vairākkārtējas ielaušanās sāncenšu Demokrātiskās partijas birojos Votergeitas ēkā Vašingtonā 1972.gadā, kā arī turpmākās informācijas slēpšana saistībā ar šo lietu.

Mēģinājums ēkā uzstādīt noklausīšanās ierīces tika saistīts ar amatpersonām Niksona vadītajā Baltajā namā, un informāciju slēpa pat visaugstākās amatpersonas.

Žurnālistu loma šī noslēpuma atklāšanā tika iemūžināta 1976.gadā uzņemtajā filmā “All The President's Men”.

Džons Dīns, kurš Niksona laikā bija Baltā nama advokāts un par Votergeitas skandālu pavadīja cietumā četrus mēnešus, jau ir izteicis pārsteigumu par to, ka Feltam bija iespējas nodot informāciju.

“Kā pie velna Feltam to izdevās izdarīt vienam pašam?” viņš saka. Arī iepriekš bieži bija izskanējusi versija, ka informācijas avots ar nosaukumu “Deep Throat” nemaz nav tikai viena persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!