Pasaulē ir vairāk nekā 140 miljoni interneta vietņu ar domēnu ".com" un ".net", kā arī miljoni tīmekļa adrešu ar valstu domēniem. Tagad nākusi gaismā patiesība par pasaulē izolētākās valsts Ziemeļkorejas interneta vietnēm.

Otrdien, domājams ziemeļkorejiešu kļūdas dēļ, ikvienam no ārpasaules bija iespējams piekļūt visu Ziemeļkorejas oficiāli reģistrēto vietņu ar valsts domēna vārdu ".kp" sarakstam, vēsta mediju kompānijas "Vice" tehnoloģiju portāls "Motherboard".

Atklājies, ka Ziemeļkorejā ir vien 28 reģistrētas tīmekļa vietnes.

"Nu mums ir pilns valsts domēna vārdu saraksts un tas ir pārsteidzoši (vai nepārsteidzoši) mazs," portālam komentē programmētājs Mets Brajants, kurš pirmais atklāja kļūdu.

Foto: Ekrānuzņēmums

Iegūtie dati tikai apliecina jau iepriekš uzskatīto, ka Ziemeļkorejas interneta resursi nav nekādi lielie, skaidro kompānijas "Dyn" pētnieks Dogs Madorijs, kura uzņēmums pēta interneta lietošanu un piekļuvi tam visā pasaulē.

Daudzas vietnes kopš to saraksta nākšanas klajā, vairs nav pieejamas, iespējams, pārlieku lielā apmeklētāju skaita dēļ, raksta "Motherboard".

Lai gan jaunā informācija dod nelielu ieskatu tajā, cik ierobežota informācija pieejama Ziemeļkorejā, tā neatklāj pilnībā neko par valsts iekšējo tīmekli "Kwangmyong", skaidro raidsabiedrība RT.

Foto: Ekrānuzņēmums

Starp 28 adresēm ir gan tādas vienkāršas vietnes kā nacionālās aviokompānijas "Air Koryo" lapa, vai Kima Irsena Universitātes saits, gan oficiālās ziņu aģentūras vietne, valdības tūrisma portāls un pat ēdienu recepšu vietne, raksta RT.

Korejas Centrālās ziņu aģentūras vietnē, kā jau sagaidāms, dominē informācija un attēli no līdera Kima Čenuna gaitām. Sarakstā ir arī adrese "friends.com.kp" – sociālais tīkls.

Pilns iegūtais Ziemeļkorejas tīmekļa vietņu saraksts apskatām šeit.

Jāatzīmē, ka nabadzīgajā Ziemeļkorejā, kur daudziem iedzīvotājiem bez atļaujām ir aizliegts pārvietoties pat valsts iekšienē un kur valsts kontrolē visu informācijas apriti, internets, domājams, nav pieejams lielai daļai pilsoņu. Tāpat maz ticams, ka vienkāršiem cilvēkiem būtu piekļuve ārvalstu interneta vietnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!