Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdienas vakarā paredzētā Eiropas Savienības (ES) ārkārtas samita sākums ir atlikts, paziņojis Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska pārstāvis.

Samita sākums bija paredzēts plkst.19 pēc Latvijas laika, taču tas jau divreiz atlikts.

Samits joprojām nebija sācies, kad īsi pirms plkst. 22 Tuska pārstāvis tviterī paziņoja, ka turpinās dalībvalstu līderu savstarpējās konsultācijas.

Tusks tiekas atsevišķi ar dažādu dalībvalstu līderiem, kuru vidū pastāv asas domstarpības par ES augstāko amatu sadali. Samits sāksies, kad beigsies konsultācijas, norādījis Tuska pārstāvis.

Tiek ziņots, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele G20 samita kuluāros Osakā panākuši savstarpēju vienošanos.

Saskaņā ar šo "suši darījumu" uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu tiktu izvirzīts sociālistu vadošais kandidāts Franss Timmermanss, nevis Manfrēds Vēbers, kurš pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP), kas maijā notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ieguva visvairāk balsu.

Taču, kad Merkele ar šo vienošanos īsi pirms ārkārtas samita sākuma iepazīstināja pārējos kolēģus, kas pārstāv centriski labējās partijas, vairāki no viņiem šo ideju noraidīja un samita sākumu nācās atlikt.

Pēc to dalībvalstu līderu sanāksmes, kuru partijas ietilpst EPP, Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs paziņoja, ka idejai, kas svētdien izplatīta medijos, nav atbalsta.

Arī Īrijas premjerministrs Leo Varadkars pret Merkeles piedāvājumu izturējās skeptiski, norādot, ka konservatīvajiem nevajadzētu tik viegli un bez cīņas atteikties no EK prezidenta amata.

Lai kāds no pretendentiem varētu tikt izvirzīts par Eiropadomes kandidātu, viņam jāiegūst atbalsts vismaz no 21 dalībvalsts, kas pārstāv vismaz 65% ES pilsoņu.

Pret Timmermansa kandidatūru kategoriski iebildusi tā dēvētā Višegrādas grupa, kurā pārstāvēta Polija, Čehija, Slovākija un Ungārija.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vēstulē EPP priekšsēdētājam Jozefam Daulam brīdinājis, ka Timmermansa izvirzīšana uz EK prezidenta amatu būs "nopietna vai pat vēsturiska kļūda".

"EPP paziņojusi, ka tā nepieņem Oskas darījumu. Šis līgums ir izgāzies, šovakar vienošanās nebūs," aģentūrai AFP pavēstījis kāds augsta ranga avots, kas pārstāv konservatīvos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!