Foto: AFP/Scanpix/LETA
1986. gadā pēc Černobiļas atomelektrostacijas (AES) kodolreaktora sprādziena Padomju Savienības (PSRS) vadība centās noklusēt notikušo un mazināt avārijas seku nozīmīgumu – nupat atslepenoti Ukrainas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) arhīva dokumenti atklāj, kā čekisti maldināja tūristus un manipulēja ar ārvalstu žurnālistiem.

Plašu diskusiju par 1986. gadā notikušo katastrofu sabiedrībā un medijos izraisīja maijā klajā laistais TV kompānijas HBO miniseriāls "Černobiļa".

Seriāls guva strauju popularitāti un atzinību, taču Krievijas valsts kontrolētajos medijos tam veltīta nesaudzīga kritika un pat pieļauts, ka filma ir Krievijas atomenerģētikas kompānijas "Rosatom" konkurentu pasūtījums.

Krievijā ar Kultūras ministrijas atbalstu prokremliskā TV kanāla NTV vadībā pat tikšot radīts savs "patriotisks" seriāls par 1986. gada notikumiem, kurā VDK aģents Černobiļā dzīs pēdas AES sabotierim – ļaundarim no ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP).

Tikmēr Ukrainā, kur pēc 2014. gada Cieņas revolūcijas un Krievijas agresijas sākta VDK arhīvu atslepenošana, nācis klajā dokumentu krājums "VDK Černobiļas dosjē" – te vairāk nekā 200 atslepenotos dokumentos vairāk nekā 1000 lapaspušu apjomā atrodamas liecības par to, kā kompartijas vadība un specdienesti centās noslēpt patiesību par notikušo. Daudzi Maskavā esošie VDK arhīva dokumenti par Černobiļas katastrofu joprojām ir slepeni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!