Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pret bijušo Dienvidāfrikas Republikas prezidentu Džeikobu Zumu uzsākts tiesas process, apsūdzot viņu korupcijā kāda 90. gados slēgta ieroču līguma ietvaros, ziņo BBC. Gan šīs gan jaunas apsūdzības korupcijā un varas izmantošanā noveda pie viņa atkāpšanās šī gada februārī.

Zuma kopumā apsūdzēts 16 korupcijas, izspiešanas, naudas atmazgāšanas un reketa organizēšanas epizodēs. Galvenās apsūdzības pret viņu vērstas par kukuļu pieņemšanu no Francijas ieroču kompānijas "Thales". Viņa padomnieks finanšu jautājumos Šābirs Šeihs, kurš bijis starpnieks naudas nodošanā, tika atzīts par vainīgu un saņēma cietumsodu jau 2005. gadā. Savukārt pret Zumu apsūdzības tika atceltas īsi pirms viņa kandidēšanas uz prezidenta amatu 2009. gadā. 2016. gadā, viņam joprojām ieņemot valsts līdera krēslu, tās gan atjaunotas.

75 gadus vecais Zuma noliedz likumpārkāpumus. Lai gan eksprezidenta kritiķi uzskata, ka tiesas process ir nepamatoti aizkavējies, viņam netrūkst arī atbalstītāju. Tie lielā skaitā devušies uz Durbanas pilsētu, kuras Augstākā tiesa izskata apsūdzības, un sarīkojuši masu protestus pret Zumas apsūdzēšanu.

BBC norāda, ka daudzi Zumas apsūdzēšanu korupcijā uzskata par simbolisku pavērsienu salīdzinoši jaunās demokrātijas attīstībā, kas noslēdz šķietamo nesodāmības ēru Dienvidāfrikas republikas politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!