Lai atzīmētu Eiropas Savienības 50.gadadienu, šonedēļ visas eiro zonas valstis emitēs divu eiro monētu, uz kuras attēlots Kapitolija laukums Romā, kur 1957.gada 25.martā tika parakstīts Romas Līgums. Šī ir pirmā reize, kad monētu izdos visas eiro zonas dalībvalstis, lai atzīmētu šo notikumu. Šī ir arī pirmā reize, kad eiro zonā laidīs apgrozībā divu eiro monētu ar kopīgu zīmējumu abās monētas pusēs.
"Eiropas Savienība mūs ir satuvinājusi un palīdzējusi dzīvot mierā un demokrātijā, kā arī nodrošinājusi vienu no augstākajiem dzīves līmeņiem pasaules mērogā. Eiro ir spēcīgs Eiropas Savienības aizvien pieaugošās nozīmības un integrācijas simbols," atzina Komisijas priekšsēdētājs Ž.M. Barozu un ekonomikas un monetāro lietu komisārs H. Almunja.

Lai atzīmētu Eiropas Savienības 50.gadadienu, sākot no šīs nedēļas, 13 eiro zonas valstis kopumā izdos aptuveni 90 miljonus monētu 2 eiro nominālvērtībā. Uz monētas ir attēlota atvērta grāmata (Līgums), tās fonā ir Kapitolija laukuma bruģējums Romā, kur 1957. gada 25. martā tika parakstīts Līgums. Slavenā laukuma bruģējumu ir projektējis Mikelandželo, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretāre Inese Stepiņa.

Šī būs pirmā reize, kad visas eiro zonas valstis izdos 2 eiro monētu ar vienādu zīmējumu, lai atzīmētu šo notikumu. Jau kopš 2004.gada atsevišķas valstis ir izdevušas vairākas piemiņas monētas. Grieķija 2004.gadā šādā veidā atzīmēja Olimpisko spēļu organizēšanu Atēnās. 2005.gadā arī Spānija emitēja piemiņas monētu, lai atzīmētu romāna "Dons Kihots" pirmā izdevuma 400.gadadienu, savukārt 2006.gadā Somija izdeva piemiņas monētu, lai atzīmētu vispārēju un vienlīdzīgu vēlēšanu tiesību 100.gadadienu. Piemiņas monētas vienmēr izdod 2 eiro nominālvērtībā, un tās ir paredzētas laišanai apgrozībā visā eiro zonā, lai gan vislielāko interesi par tām izrāda monētu kolekcionāri.

Romas Līguma 2 eiro piemiņas monētai izmanto vienādu dizainparaugu visās eiro zonas valstīs. Papildus kaltuves zīmēm, uzrakstam uz monētas ārējās malas u.c., izdevējvalsti varēs noteikt tikai pēc augšdaļā izvietotu vārdu "Romas Līguma 50. gadadiena" un centrā uzrakstīta vārda "Eiropa" tulkojuma, kā arī pēc izdevējvalsts nosaukuma monētas apakšējā daļā.

Šī ir pirmā reize, kad tiek izdota monēta ar vienādu zīmējumu valsts pusē. Parastajām eiro monētām ir kopīga "Eiropas" puse, uz kuras norādīta to vērtība un stilizēta Eiropas karte, un tā ir vienāda visu valstu izdotajām monētām, bet valsts pusē ir attēlots attiecīgajai valstij raksturīgs zīmējums, piemēram, valsts vadītājs vai valsts simbols vai persona, kam apkārt ir 12 Eiropas karoga zvaigznes.

Lai atzīmētu minēto notikumu, arī Kipra, Ungārija un Rumānija emitēs monētu savā valūtā, izmantojot to pašu pamata dizainparaugu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!