Tuvojoties 26.decembrī paredzētajam atkārtotajam balsojumam Ukrainas prezidenta vēlēšanās, premjerministra Viktora Janukoviča nometni turpina pamest augstas amatpersonas un pazīstami politiķi.
Otrdien par atkāpšanos paziņojis prezidenta Leonīda Kučmas administrācijas vadītājs Viktors Medvedčuks, kas tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām figūrām Ukrainas politikā. Savu lēmumu viņš skaidrojis ar to, ka Kučmas komandas pilnvaru termiņš beigsies 31.decembrī.

Kā uzskata politiskie analītiķi, šis solis lielā mērā vērtējams kā kosmētisks pasākums. Opozīcijas politiķi gadiem ilgi apsūdzējuši Medvedčuku, ka viņš, darbojoties kā Kučmas labā roka, centies iztirgot valsts īpašumus politiskajiem sabiedrotajiem un ietekmēt par labu valdībai mediju darbību un pat vēlēšanu iznākumu.

Opozīcija minēja Medvedčuku kā trešo to personu sarakstā, kas atbildīgas par 21.novembrī notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu falsificēšanu, un viņa atkāpšanos izvirzīja kā vienu no noteikumiem masveida demonstrāciju izbeigšanai. Pats Medvedčuks savu viedokli par šīm apsūdzībām atklāti nav paudis.

Ārvalstu mediji Medvečuku dēvē par vienu no Ukrainas vadošajiem oligarhiem, kura intereses saistītas gan ar banku darbību, gan ķīmisko rūpniecību, gan Kijevas futbola klubu "Dinamo".

Medvečuka atkāpšanās jāapstiprina prezidentam Kučmam, kas to vēl nav izdarījis.

Neilgi pirms informācijas par Medvedčuka demisiju tika paziņots, ka Viktora Janukoviča nometni atstāj vēl vairākas ietekmīgas amatpersonas.

No Janukoviču atbalstošās frakcijas "Trudovaja Ukraina" Ukrainas parlamentā otrdien izstājās divi likumdevēji Mihailo Poplavskis un Adams Čikals, kas kļuva par neatkarīgajiem deputātiem. Kopš vēlēšanu krīzes no savām frakcijām aizgājuši jau vairāk nekā divdesmit deputāti, kas iepriekš bija saistīti ar valdības nometni.

Poplavskis, Kijevas Kultūras universitātes rektors, kas politiski allaž saistījis sevi ar Janukoviča nometni, ir viens no populārākajiem Ukrainas politiķiem, jo bieži filmējies mūzikas klipos nemuzikāla, bet omulīga resnīša lomā.

"Trudovaja Ukraina", kas savulaik bija būtisks spēks Ukrainas 450 vietu parlamentā, līdz ar šo deputātu aiziešanu kļuvusi par mazāko frakciju, kurā palikuši vairs tikai četrpadsmit deputāti.

Partijas "Trudovaja Ukraina" līderis Sergejs Tihipko otrdien atzinis, ka necer uz Janukoviča izredzēm uzvarēt 26.decembrī paredzētajās atkārtotajās prezidenta vēlēšanās. Kā politiķis paziņojis preses konferencē Maskavā, šobrīd viņš par savu galveno uzdevumu uzskata gatavošanos 2006.gadā paredzētajām parlamenta vēlēšanām un plāno veidot tajā "darbīgu opozīciju", bet vēlāk cer iegūt vairākumu, jo pēc konstitucionālās reformas parlamenta nozīme Ukrainā būtiski pieaug.

Šoruden Tihipko atkāpās no Ukrainas Nacionālās bankas prezidenta amata, lai visus spēkus veltītu Janukoviča kampaņas atbalstīšanai.

Lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju paredz Janukoviča sāncensim opozīcijas līderim Viktoram Juščenko 26.decembrī gaidāmajā balsojumā vismaz desmit procentpunktu pārsvaru.

Janukovičs tikmēr turpina kampaņu tajos reģionos, kuros viņš guvis vislielāko atbalstu pirmajās divās balsošanas reizēs. Otrdien viņš apmeklēja Krimas administratīvo centru Simferopoli, bet pirms tam viesojās Luganskā un Doņeckā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!