Foto: EPA/LETA
Mjanmas opozīcijas līdere Auna Sana Su Či, kas sestdien tika atbrīvota no mājas aresta, svētdien uzrunā opozīcijai aicināja to būt vienotai un nezaudēt cerību.

"Lūdzu saglabājiet savu enerģiju mums. Ja mēs darbosimies kopā, mēs sasniegsim savu mērķi," sacīja Auna Sana, uzrunājot apmēram 4000 piekritēju pie savas partijas "Nacionālā līga par demokrātiju" (NLD) galvenā biroja.

"Es gribu strādāt kopā ar visiem demokrātiskajiem spēkiem. Es ticu cilvēktiesībām un ticu likuma varai," sacīja 65 gadus vecā Nobela Miera prēmijas laureāte.

Auna Sana pēc atbrīvošanas vispirms tikās ar NLD biedriem un ārvalstu diplomātiem, bet pēc tam teica uzrunu.

Viņa sacīja, ka pirms lēmuma pieņemšanas par savu turpmāko darbību grib "uzklausīt tautas balsi". "Lūdzu, ļaujiet mums zināt, ko domājat, kas jums ir prātā. Es gribētu zināt, kādas pārmaiņas tautā notikušas pēdējos sešos gados un ko tā domā," teica Auna Sana.

Auna Sana atzina, ka runas brīvība ir demokrātijas pamats, bet brīdināja savus piekritējus rīkoties pareizi, ja viņi vēlas pārmaiņas.

Auna sacīja, ka mājas aresta laikā varas iestāžu attieksme pret viņu bijusi laba, un piebilda, ka viņa tikai varētu vēlēties labu attieksmi arī pret citiem.

Viņa arī sacīja, ka vēlas runāt ar Rietumvalstīm par sankciju atcelšanu pret Mjanmu, kuras viņa agrāk atbalstīja. "Ja tauta tiešām grib sankciju atcelšanu, es to apsvēršu. Šis ir laiks, ka Mjanmai vajadzīga palīdzība," sacīja Auna Sana.

Kopš 1990.gada, kad parlamenta vēlēšanās uzvarēja Aunas Sanas vadītā partija "Nacionālā līga par demokrātiju" (NLD), bet hunta anulēja to rezultātus, Auna Sana lielākoties ir atradusies mājas arestā Jangonā. Jaunākā Aunas Sanas mājas aresta termiņš sākās pagājušā gada 14.maijā un beidzās sestdien.

7.novembrī Mjanmā notika pirmās parlamenta vēlēšanas kopš 1990.gada, un tajās par uzvarētājiem ir pasludinātas huntu atbalstošas partijas. Aunai Sanai viņas mājas aresta dēļ bija aizliegts kandidēt šajās vēlēšanās. NLD martā tika slēgta, jo nebija reģistrējusies parlamenta vēlēšanām.

Auna Sana martā paziņoja, ka viņa nespētu akceptēt savas partijas lēmumu reģistrēties vēlēšanām, jo jaunais vēlēšanu likums esot negodīgs. Saskaņā ar šo likumu NDL būtu ļauts piedalīties vēlēšanās tikai tad, ja tās līdere no partijas tiktu izslēgta, jo likums paredz, ka neviens, kurš izcieš ieslodzījumu, nevar būt kādas politiskas partijas biedrs.

Šis likums arī paredz atzīt par spēkā neesošiem 1990.gadā notikušo vēlēšanu rezultātus, kurās uzvarēja NLD.

Militārais režīms Mjanmu pārvalda kopš apvērsuma 1962.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!