Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrālijas iekšlietu ministre Kārena Endrjūsa trešdien norādīja, ka Ķīna pirmsvēlēšanu kampaņas laikā apzināti paziņoja par drošības līguma noslēgšanu ar Zālamana salām, lai mazinātu viņas pārstāvētās valdības iespējas palikt pie varas, raksta "ABC News".

Endrjūsas apsūdzība saskan ar viņas pārstāvētās Liberālās partijas argumentu, ka Pekina vēlas, lai centriski kreisā leiboristu partija uzvarētu 21.maijā paredzētajās vēlēšanās, jo leiboristu likumdevēji mazāk pretotos atsevišķām Pekinas darbībām.

Leiboristi ir raksturojuši valdības nespēju novērst Ķīnas un Zālamana salu valdības pagājušajā nedēļā izsludināto vienošanos kā Austrālijas lielāko ārpolitisko neveiksmi Klusā okeāna reģionā kopš Otrā pasaules kara.

Endrjūsa, kura ir atbildīga par Austrālijas Drošības izlūkošanas organizāciju - valsts galveno vietējo spiegu aģentūru -, un kurai ir piekļuve klasificētai informācijai no citām izlūkošanas aģentūrām, sacīja, ka austrāliešiem vajadzētu "ņemt vērā un pievērst uzmanību" Ķīnas-Zālamana salu līguma izziņošanas laikam.

"Pekina nepārprotami ļoti labi apzinās, ka šobrīd šeit notiek federālo vēlēšanu kampaņa. Kāpēc tagad? Kāpēc tieši federālo vēlēšanu kampaņas vidū tas viss [informācija par drošības līgumu] nāk gaismā?" retoriski vaicāja Endrjūsa. "Mēs runājam par politisko iejaukšanos [no Ķīnas puses], un tai ir dažādas formas," piebilda ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!