Austrālijas Jaundienvidvelsas štata valdība piektdien paziņoja par jauniem soda mēriem nepilngadīgajiem ļaunprātīgajiem dedzinātājiem pēc kādas 16 gadus vecas meitenes aresta saistībā ar ugunsgrēka izraisīšanu Sidnejas ziemeļu priekšpilsētā.
Kopš postošo meža ugunsgrēku izcelšanās Austrālijā pirms 12 dienām par ļaunprātīgu dedzināšanu arestēti divdesmit pieci cilvēki, 16 no tiem ir vecumā no deviņiem līdz 16 gadiem.

Šajos ugunsgrēkos iznīcinātas 160 mājas, nodarot zaudējumus 70 miljonu Austrālijas dolāru (aptuveni 22,7 miljonu latu) apjomā. Mežu ugunsgrēku nodarītie postījumi ir daudz lielāki, nekā pēc 1994.gada ugunsgrēkiem aprēķinātie 56 miljoni dolāru (aptuveni 18, 3 miljoni latu).

Par laimi, plašie meža ugunsgrēki Sidnejas apkaimē nav laupījuši nevienu cilvēka dzīvību. Viens ugunsdzēsējs ir guvis apdegumus un ievietots slimnīcā, bet citā incidentā ceturtdien ar helikopteru tika evakuēti 14 ugunsdzēsēji, kuri bija nonākuši liesmu ielenkumā un paši nespēja no tā izkļūt.

Pēc štata valdības jaunā likuma, nepilngadīgie ļaunprātīgie dedzinātāji tiksies aci pret aci ar mežu ugunsgrēku upuriem un apmeklēs slimnīcas, kur cilvēki ārstējas no apdegumiem.

Štata premjers Bobs Karrs informēja, ka viņiem būs jāpiedalās arī ugunsgrēka izpostīto teritoriju sakopšanas darbos.

Karrs sacīja, ka viņš, tāpat kā visi citi Jaundienvidvelsā, uzzinot par ugunsgrēku, nav spējis noticēt notikušajam. "Es nespēju noticēt, ka ir cilvēki, kuri kaut ko tādu varētu nodarīt saviem līdzpilsoņiem un paši savam rajonam," viņš teica.

Arī lauku ugunsdzēsēju dienesta pārstāvis Fils Koperbergs pauda atbalstu jaunajam likumam. "Ugunsdzēsēji visā valstī noteikti atbalstīs jebkādus pasākumus, kas varētu samazināt ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumu skaitu," viņš sacīja.

Pieaugušajiem par ļaunprātīgu dedzināšanu Austrālijā var piespriest līdz 14 gadu ilgu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!