Austrālijas valdība piektdien izsludināja kuģošanas trauksmi Indijas okeānā uz dienvidrietumiem no valsts piekrastes, kur peld milzīgs aisbergs.

Milzu aisbergs aptuveni pirms desmit gadiem atdalījās no Antarktikas ledājiem un lēnām peldēja ap Antarktiku, pirms devās neparastajā virzienā uz ziemeļiem.

Austrālijas meteoroloģiskais birojs brīdināja, ka gigantiskais ledus gabals pievirzījies aptuveni 1700 kilometru attālumā uz dienvidiem-dienvidrietumiem no Rietumaustrālijas piekrastes.

Aisbergs ir aptuveni 140 kvadrātkilometrus liels - 19 kilometrus garš un astoņus kilometrus plats.

Pēc eksperti novērtējuma, aisbergs, kuram dots nosaukums B17B, siltākos ūdeņos Austrālijas tuvumā sairs, radot simtiem mazākus aisbergus un līdz ar to nopietnus draudus kuģiem.

"Tas vēl joprojām ir 1700 kilometru attālumā, tātad diezgan tālu, tas nav gluži pie pašām durvīm, bet tas stabili virzās mūsu virzienā," skaidroja Austrālijas glaciologs Nīls Jangs.

Eksperts iepriekš norādīja, ka tik liels aisbergs reģionā visdrīzāk nav redzēts pēdējā gadsimta laikā.

Kā norādīja Jangs, viņam nav zināms, ka tāda lieluma aisbergs būtu pamanīts reģionā kopš 19.gadsimta, kad tirdzniecības maršrutā starp Lielbritāniju un Austrāliju kursēja kliperi.

Milzu aisbergs sākotnēji bijis aptuveni 400 kvadrātkilometrus liels, bet tad sadalījies divos gabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!