Austrija plāno pakāpeniski izbeigt īpašos pasākumus, kas nedēļas nogalē ļāva tūkstošiem nelegālo migrantu brīvi doties no Ungārijas uz Austriju un Vāciju, svētdienas vakarā paziņoja Austrijas kanclers Verners Faimans.

Viņš sacīja, ka šie ārkārtas pasākumi tiks atcelti "soli pa solim", lai "nodrošinātu [Eiropas Savienības] ārējo robežu kopējo drošību, garantētu taisnīgas patvēruma procedūras un panāktu patvēruma meklētāju taisnīgu sadali ar Eiropas kvotas līdzekļiem".

Faimans izteicās pēc tam, kad svētdien bija apspriedis migrantu situāciju ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

"Mēs palīdzējām vairāk nekā 12 tūkstošiem cilvēku grūtā situācijā. Tagad mums jāsāk pakāpeniski iziet no ārkārtas stāvokļa situācijas un jāturpina strādāt normālā režīmā," sacīja Austrijas kanclers.

Ungārijas un Vācijas varas iestādes pirms tam nāca klajā ar paziņojumiem, no kuriem izriet, ka lēmumam atļaut tūkstošiem migrantu brīvi šķērsot Ungārijas-Austrijas robežu nebūs precedenta raksturs.

Šīs valstis turpmāk plāno ievērot noteikumu, ka migrantiem, ierodoties Eiropas Savienībā (ES), ir jāreģistrējas un jāiesniedz lūgums par bēgļa statusa piešķiršanu pirmajā ES valstī, kurā viņi ieradušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!