Foto: AFP/Scanpix

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs trešdien paziņojis, ka tiks izformēta studentu korporācija, kuras dziesmu grāmatā atrasti holokaustu un citas nacistu zvērības slavinoši teksti.

Viena no korporācijas dziesmām - "Germania zu Wiener Neustadt" - satur, piemēram šādas rindas: "Piedodiet gāzi, vecie ģermāņi, mēs tiksim galā ar septīto miljonu."

Nacistu sarīkotajā holokaustā Otrā pasaules kara gados tika nogalināti seši miljoni ebreju, daudzi no tiem gāzes kamerās.

Citās korporācijas dziesmās slavēti nacistu pastrādātie noziegumi Grieķijā.

Skandālam ir arī politiska dimensija, jo korporācijas priekšsēdētāja vietnieks vēl nesen bija Udo Landbauers, kurš svētdien balotējās vietējās vēlēšanās no galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ), kuras daudzi biedri ir korporāciju sastāvā.

Skandāls radījis papildu spiedienu uz Kurcu, kura vadītā konservatīvā Tautas partiju (ÖVP) veido valdību ar FPÖ.

FPÖ norāda, ka korporācijas ir nekaitīgas. Partijas līderis un Austrijas vicekanclers Heincs Kristiāns Štrahe piektdien uzsvēra, ka "antisemītisms, totalitārisms [un] rasisms ir pretējs korporāciju domāšanai".

Korporācijas dziesmu grāmatas skandāls metis ēnu arī uz opozīcijā esošajiem sociāldemokrātiem, jo starp četriem izmeklēšanas centrā nonākušajiem ir arī viens šīs partijas biedrs, kurš ilustrējis dziesmu grāmatu. Viņš no partijas rindām tika izslēgts otrdien.

Savukārt FPÖ Landbaueru izslēgusi nav. 31 gadu vecais korporācijas biedrs teicis, ka dziesmu grāmata izdota, kad viņam bijuši tikai 11 gadi, un viņš par to uzzinājis tikai pagājušajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!