Foto: Reuters/Scanpix

Austrijas otrs lielākais supermārketu tīkls SPAR atteicies no halala gaļas tirdzniecības, šādi reaģējot uz protestiem sociālajos tīklos.

"[Nepamatoto] apsūdzību un pārlieki karsto debašu dēļ sociālajā tīklā "Facebook" SPAR aptur Vīnē izmēģinājumā kārtā sākto halala gaļas tirdzniecību," teikts ceturtdien izplatītajā veikalu tīkla paziņojumā.

"Vietējie, visas Austrijas kopienas apkalpojošie tirgotāji ir sarūgtināti un šokēti par šīs diskusijas toni un ir spēruši nepieciešamos soļus," atzina SPAR.

SPAR pagājušajā mēnesī 20 supermārketos Vīnē rajonos ar lielu musulmaņu iedzīvotāju skaitu sāka tirgot divus halala gaļas produktus. Tie bija iegūtu no tādu mājlopu gaļas, kas nokauti, ievērojot islāma šariata likuma prasības.

Tomēr uzņēmuma mājaslapu tīklā "Facebook" pārpludināja komentāri, kuros šis solis kritizēts, turklāt daudzi tīmekļa lietotāji izmantoja izdevību, lai uzbruktu islāmam, imigrācijai un multikulturālismam.

"Kas būs nākamais - iet iepirkties varēs tikai tad, ja būsi saģērbusies parandžā, vai kā?" vaicāts vienā komentārā.

"Halals reprezentē visu, kas ir islāms - brutalitāti, dzīvības nicināšanu, neiecietību pret visiem, kas uzskata vai tic savādāk," teikts citā.

Asu kritiku izpelnījās veids, kā mājlopi tiek nokauti atbilstoši halala tradīcijām, tomēr SPAR taisnojās, ka produkti pagatavoti no tādu mājlopu gaļas, kas tikuši apdullināti, pirms viņiem pārgriezta rīkle.

"Mēs neesam iepriecināti. Tomēr šķiet, ka Austrijā vēl nav īstais laiks kaut kam tādam," norādīja SPAR preses sekretāre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!