Somijas pasažieru prāmis "Isabella" ar 816 cilvēkiem, kas ceturtdienas rītā sliktos laika apstākļos uzskrēja uz sēkļa Baltijas jūrā pie Somijai piederošajām Ālandu salām, tagad no sēkļa ir novilkts un pašlaik velkoņi to nogādā ostā.
Kompānijai "Viking Line" piederošais prāmis "Isabella" ar 663 pasažieriem un 153 apkalpes locekļiem ceļā no Somijas pilsētas Turku uz Stokholmu aptuveni vienos naktī uzskrēja uz sēkļa Ālandu arhipelāga austrumdaļā.

Lai gan sākotnēji izcēlās neliela panika, negadījumā nav cietušo.

Runājot par pasažieriem, "Viking Line" tehniskais direktors Kajs Jansens aģentūrai "Reuters" teica: "Viņi ir labā garastāvoklī un nav apdraudēti. Taču pasažieriem kļūst mazliet garlaicīgi, jo uz prāmja viņiem nav daudz ko darīt."

Avārijas rajonā ieradās glābšanas kuģi un helikopteri, bet pasažieru drošība nebija apdraudēta un nenotika gatavošanās viņu evakuācijai, ziņoja Somijas aģentūra FNB, atsaucoties uz "Viking Line" pārstāvjiem.

171 metru garais prāmis ir uzbūvēts 1989.gadā. Tam uzskrienot uz sēkļa, tika nodarīti nelieli bojājumi degvielas tvertnei un kļuva nelietojama kuģa stūre un dzenskrūves. Krasta apsardze informēja, ka radusies neliela sūce kuģa priekšgalā, taču situācija tiek kontrolēta.

"Kuģī nav iekļuvis ūdens, jo kuģim ir dubultais korpuss. Nedaudz ūdens ir telpā starp kuģa starpsienām, bet tas nav nekas satraucošs," sacīja "Viking Line" preses sekretāre .

Krasta apsardzes darbinieki raksturoja situāciju uz kuģa kā mierīgu un paziņoja, ka velkoņi nogādā prāmi uz tuvējo Longnesas ostu, kur tiks evakuēti pasažieri. Paredzēts, ka prāmis varētu tikt nogādāts Longnesā ceturtdien pievakarē.

Tomēr vairāki masu informācijas līdzekļi ziņoja, ka daži pasažieri pēc trieciena, kura dēļ zemē nokrituši un saplīsuši trauki, sākotnēji krituši panikā un centušies apgādāties ar glābšanas vestēm, un bērni raudājuši.

Kāds pasažieris, kurš trieciena brīdī bijis diskotēkā, Zviedrijas telekanālam SVT pastāstīja - sākotnēji pasažieriem paziņots, ka kuģis uzskrējis ledum.

No Longnesas pasažieri tiks nogādāti uz Ālandu salu administratīvo centru Mārianhaminu, no kurienes viņi varēs doties uz Turku vai turpināt braucienu uz Stokholmu.

Amatpersonas ziņoja, ka uz avārijas rajonu devušies vismaz septiņi helikopteri no Somijas un Zviedrijas, un tur ieradies arī kravas kuģis.

Dažiem lieliem kuģiem šajā rajonā sākotnēji tika lūgts sagatavoties palīdzības sniegšanai iespējamos glābšanas darbos, bet šis lūgums tagad ir atsaukts.

Avārijas cēlonis vēl nav zināms. Somijas krasta apsardze ziņoja par stipru vēju ar ātrumu līdz 110 kilometriem stundā avārijas rajonā. Stokholmas policija informēja, ka prāmis uzskrējis uz sēkļa sniega vētras laikā.

1994.gadā ceļā no Tallinas uz Stokholmu nogrima prāmis "Estonia", kura katastrofā gāja bojā ap 850 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!