Amerikāņu medijs "The New York Times" publicējis iepriekš neredzētu video, kurā esot fiksēts Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanas brīdis 8. janvārī pie Teherānas.

Ukrainas lidsabiedrības "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem uz klāja avarēja 8. janvārī dažas minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Lidaparāts bija ceļā uz Kijevu. 11. janvārī pati Irāna atzina, ka lidmašīna ir notriekta kļūdas dēļ ar pretgaisa aizsardzības raķeti.

"The New York Times" publicētajā video redzams, kā tiek palaistas divas raķetes ar 30 sekunžu intervālu starp tām, kā arī pēc trieciena degošā Ukrainas lidmašīna.

Lidmašīna nesadalījās gaisā, bet aizdegās un zaudēja kontroli, un uz zemes nokrita pēc dažām minūtēm, skaidro medijs.

Video stūrī redzamais datums 17.10.2019 neatbilst reālajam katastrofas datumam 08.01.2020, bet medijs pieļauj, ka novērošanas sistēmā izmantots persiešu, nevis gregoriāņu kalendārs.

Katastrofas mirkli fiksējusi kamera uz mājas jumta ciematā netālu no Irānas militārās bāzes. Iepriekš sociālajos tīklos un medijos jau cirkulēja video no cita leņķa, kurā redzams vienas raķetes trāpījums.


Pēc tam, kad Irāna atzina, ka lidmašīna ir notriekta, nevis avarējusi tehniskas problēmas dēļ, Irānas ģenerālis Amirs Ali Hadžizade pastāstīja, ka pasažieru lidmašīna kļūdaini uzskatīta par spārnoto raķeti un pretgaisa aizsardzības sistēmas operators pieņēmis lēmumu to notriekt.


Uz avarējušās lidmašīnas klāja atradās 82 Irānas pilsoņi, 63 Kanādas pilsoņi, 11 Ukrainas pilsoņi (no tiem deviņi apkalpes locekļi), 10 Zviedrijas pilsoņi, četri Afganistānas pilsoņi, trīs Vācijas un trīs Lielbritānijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!