Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ziemeļkoreja sākusi starta laukumā kosmodromā sākusi uzstādīt tālas darbības rādiusa raķeti pirms šomēnes plānotās raķetes palaišanas, avots Dienvidkorejas valdībā atklājis ziņu aģentūrai "Yonhap".

Ziemeļkoreja sestdien paziņoja par plāniem no 10.līdz 22.decembrim palaist raķeti. Ziemeļkorejas Kosmosa tehnoloģijas komitejas paziņojumā, kuru izplatīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA, bija teikts, ka ar šo raķeti ir iecerēts palaist kosmosā Zemes novērošanas satelītu

ASV, Dienvidkoreja un Japāna ir nosodījusi plānoto raķetes izmēģinājumu, sakot, ka tas ir Apvienoto Nāciju Organizācijas aizlieguma veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus pārkāpums.

Japāna pēc Ziemeļkorejas paziņojuma atcēla paredzētās diplomātiskās sarunas un, kā tiek vēstīts, ir gatava notriekt raķeti, ja tā tuvosies Japānas teritorijai.

"Yonhap", atsaucoties uz Dienvidkorejas valdības amatpersonu, vēstīja, ka pirmā raķešu uzstādīšanas stadija notikusi Ziemeļsohē kosmodromā.

Kaimiņvalstīm nosūtītajā paziņojumā, ka Phenjana informēja, ka laikā no 10.līdz 22.decembrim raķetes ar satelītu palaišana var notikt ikvienā dienā laikā no 7 līdz pusdienlaikam (pusnakts līdz 5 pēc Latvijas laika).

Paziņojumā norādīts, ka pirmā raķetes daļa nokritīs Dzeltenajā jūrā Korejas pussalas rietumu piekrastē, bet otrā - jūrā apmēram 190 kilometrus uz austrumiem no Filipīnām.

Ķīna, kas ir Ziemeļkorejas tuvākā sabiedrotā, pauda bažas par raķešu izmēģinājumu, aicinot "puses rīkoties tā, lai veicinātu stabilitāti Korejas pussalā".

Gaidāmais tālas darbības raķetes izmēģinājums būs jau otrai šogad. Ziemeļkoreja aprīlī veica neveiksmīgu raķešu izmēģinājumu, skaidrojot, ka mēģināja orbītā palaist satelītu.

Ir zināms, ka Ziemeļkoreja izstrādā starpkontinentālo ballistisko raķeti "Taepodong-2", bet tā līdz šim nav veiksmīgi izmēģināta.

Ziemeļkorejas ziemeļaustrumos Punggjes pilsētā atrodas valsts kodolpoligons. Tur tika veikti abi iepriekšējie Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi, kas notika 2006. un 2009.gadā. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas. Arī 2009.gadā pirms kodolizmēģinājumiem tika palaista tālas darbības rādiusa raķete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!