Foto: Publicitātes foto
Pirmoreiz valsts vēsturē Azerbaidžāna kļuvusi par ANO Drošības padomes nepastāvīgo locekli uz laiku no 2012. gada sākuma līdz 2013. gada beigām, otrdien informē aģentūra "Reuters".

ANO mītnē Ņujorkā pirmdien noritēja jaunu nepastāvīgo padomes locekļu vēlēšanas. Pēc 16 balsošanas kārtām Slovēnija atsauca savu kandidatūru no Austrumeiropas reģiona, un nākamajā kārtā tika ievēlēta Azerbaidžāna.

Pārējās četras valstis, kas 1.janvārī kļūs par ANO Drošības padomes dalībvalstīm uz diviem gadiem, ir Gvatemala, Maroka, Pakistāna un Togo. Tās tika ievēlētas jau piektdien.

Piecas jaunās Drošības padomes dalībvalstis nomainīs Bosniju un Hercegovinu, Brazīliju, Gabonu, Libānu un Nigēriju, kuru termiņš beigsies 31.decembrī.

ANO Drošības padomē ir arī Kolumbija, Vācija, Indija, Portugāle un Dienvidāfrika kā rotācijas kārtībā ievēlētas dalībvalstis un Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija un ASV kā pastāvīgās dalībvalstis ar veto tiesībām.

Drošības padomē ir piecas pastāvīgās locekles un desmit nepastāvīgās. Piecas no tām tiek pārvēlētas katru gadu uz divu gadu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!