Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžāna izziņojusi plānus no Izraēlas iegādāties tuva darbības rādiusa pretraķešu sistēmu "Iron Dome" (attēlā), vēsta medijs "Eurasia Net".

"Azerbaidžānas aizsardzības industrijas ministrija un atbilstošā Izraēlas iestāde noslēgušas vienošanos par izraēļu pretgaisa aizsardzības sistēmas "Iron Dome" iegādi," paziņoja ministrs Javers Džamalovs.

Esot gan neierasti, ka publiski tas paziņots vien vairākas dienas pēc Izraēlas premjera Bendžamina Netanjahu viesošanās, ne viņa klātbūtnē. Turklāt paziņojums nācis dienu pēc Krievijas premjerministra vietnieka un Krievijas ieroču industrijas oficiālā lobista Dmitrija Rogozina viesošanās Baku, atzīmē medijs.

Azerbaidžānai naidīgā kaimiņvalsts Armēnija ar Krieviju nesen vienojusies par "Iskander" ballistisko raķešu uzstādīšanu tās teritorijā, un "Iron Dome" varētu būt azerbaidžāņu mēģinājums likt pretī atbilstošu aizsardzības sistēmu.

"Iron Dome" sistēmas līdz šim uzstādītas un izmantotas vienīgi Izraēlā, un tās kļuvušas atpazīstamas, veiksmīgi pārtverot pa pilsētām izšautās raķetes no Palestīnas .

Pirmā sistēma, kuras vērtība tiek lēsta nepilnu 50 miljonu eiro apmērā, tika radīta 2011. gadā. Izraēla līdz šim saražojusi desmit šādas sistēmas, bet vēl 15 plānots izgatavot. Savukārt vienas raķetes cena ir aptuveni 40 000 eiro.

Neierastais darījuma izziņošanas laiks, kā arī lielā cena radot bažas, vai zemo naftas cenu dēļ cietušās valsts ekonomika vispār var atļauties šādu sistēmu iegādi, raksta "Eurasia Net".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!