Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena komanda izskata vairākus variantus, kā sodīt Krieviju par tās domājamo saistību ar kiberuzbrukumu ASV valsts iestādēm un uzņēmumiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Rīcība neaprobežosies tikai ar sankcijām vien, bet ietvers arī darbības, lai mazinātu ārvalstu aktoru spējas veikt šādus uzbrukumus, iespējamos atbildes soļus, kad Baidens būs stājies prezidenta amatā, skaidro viņa izvēlētais komandas vadītājs Rons Kleins.

Runa ir par decembrī notikušu kiberkumu, kura laikā uzlauztas vismaz sešu valdības iestāžu sistēmas, bet tūkstošiem uzņēmumu datortīkli inficēti ar kaitniecisku kodu. Tas tiek raksturots kā viens no lielākajiem zināmajiem šāda veida hakeru uzbrukumiem, un speciālisti joprojām turpina apzināt tā apmērus.

ASV specdienesti un Valsts departaments uzbrukuma organizēšanā apsūdz Krievijas hakerus, domājams, saistītus ar valsts iestādēm. Kremlis savu saistību ar uzbrukumu ir noliedzis.

Savukārt pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps pieļāva, ka uzbrukuma apmēri un kaitējums ir pārspīlēti un apšaubīja, vai aiz tiem stāv Krievija, izvirzot savu teoriju par Ķīnas atbildību.

Trampu nekavējoties rīkoties un atbildēt uz kiberuzbrukumu aicina republikāņu senators Mits Romnijs un Senāta Izlūkošanas komitejas pārstāvis demokrāts Marks Vorens.

Romnijs, kurš ir viens no retajiem atklātajiem Trampa kritiķiem Republikāniskajā partijā, uzsver, ka uzbrukums bijis "ārkārtīgi postošs" un ka Tramps kļūst nespējīgs, kad runa ir par Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!