Foto: AFP/Scanpix

Ukraina karavīru apmācībai no ASV valdības saņems vēl 500 miljonus dolāru, vēstulē Ukrainas parlamenta Ārlietu komisijas vadītājai Hannai Hopko paziņojis Savienoto Valstu viceprezidents Džo Baidens, pirmdien vēsta parlamenta preses dienests.

Šie līdzekļi tiks novirzīti mācību programmām Javoroves poligonā, Ļvivas apgabalā, Nacionālajai gvardei un Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, norādījis ASV viceprezidents.

Baidens arī apstiprinājis ASV valdības gatavību piešķirt papildu divus miljardus dolāru lielu kredītu, par ko aprīlī jau tikusi panākta provizoriska vienošanās.

"Tieši starptautiskās sabiedrības atbalsts karavīriem ir galvenais rādītājs tās izpratnei par Ukrainas aizsardzības spēju svarīgumu," sacīja Hopko.

Baidens arī norādījis, ka ASV valdība centīsies pārliecināt Eiropas Savienību (ES) par turpmāku sankciju nepieciešamību pret Krieviju.

"Ja Krievija nepildīs savas Minskas līgumu saistības un ja tā īstenos jaunus militārus uzbrukumus līdzās konflikta līnijai, Savienotās Valstis paaugstinās cenu, kas Krievijai būs jāmaksā par agresiju pret Ukrainu. Mūsu sankcijas pret Krieviju tās Krimā veiktās rīcības dēļ būs spēkā tik ilgi, kamēr Krievija nebūs beigusi neatkarīgās Ukrainas teritorijas okupāciju," uzsvēra ASV viceprezidents.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!