Čehija ir gatava piedalīties jaunajā ASV pretraķešu aizsardzības plānā, piektdien paziņoja Savienoto Valstu viceprezidents Džo Baidens, kurš jau iepriekš bija guvis atbalstu šai idejai no citiem NATO sabiedrotajiem - Polijas un Rumānijas.

"Mēs spriedām par lomu, kāda jaunajā plānā būs Čehijas Republikai," Baidens sacīja preses konferencē, kur viņam līdzās bija Čehijas premjers Jans Fišers.

"Es no tiesas augsti vērtēju premjerministra man pausto vēstījumu, ka Čehijas Republika ir gatava piedalīties jaunajā plānā un spriest par nosacījumiem, uz kādiem šī dalība būs balstīta," norādīja Baidens.

Viceprezidents atkārtoja iepriekšpausto ierosinājumu par SM-3 pretraķešu aizsardzības sistēmu, kas "nosegs Eiropu un Čehijas Republiku pat efektīvāk" nekā pretraķešu vairoga projekts, kas tika virzīts iepriekšējā prezidenta Džordža Buša administrācijas laikā.

Novembra sākumā Prāgā ieradīsies augsta ranga aizsardzības jomas amatpersonu komanda, lai spriestu par nosacījumiem, uz kādiem Čehija iesaistīsies jaunajā projektā, solīja Baidens.

Trešdien Polijas premjerministrs Donalds Tusks apliecināja Baidenam Varšavas gatavību piedalīties projektā. Ceturtdien atbalstu pauda arī Rumānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!