ASV prezidents Džordžs Bušs nav zaudējis uzticību Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) saistībā ar patieso apsūdzību par Irākas darījumiem ar Āfrikas valsti Nigēru, sestdien paziņoja Baltais nams.
"Prezidents uzticas CIP direktoram. Prezidents uzticas CIP," žurnālistiem Nigērijas galvaspilsētā Abudžā, kur Bušs uzturas vizītē, paziņoja Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers.

CIP direktors Džordžs Tenets ir uzņēmies atbildību par to, ka prezidenta Buša runā par valsts stāvokli tika iekļauts patiesībai neatbilstošs apgalvojums, ka Irāka ir mēģinājusi iegādāties urānu no Āfrikas valsts Nigēras.

Pēc tam, kad ASV prezidenta padomniece nacionālās drošības jautājumos Kondolīza Raisa piektdien paziņoja, ka CIP Buša runu pirms tam bija apstiprinājusi, Tenets pavēstīja: "Es esmu atbildīgs par to, ka runa pārvaldē tika apstiprināta". Viņš atzina, ka no runas vajadzēja svītrot teikumu: "Britu valdība ir uzzinājusi, ka Sadams Huseins nesen mēģināja iegādāties ievērojamu daudzumu urāna no Āfrikas".

Raisa žurnālistiem ASV prezidenta lidmašīnā ceļā uz Ugandu paziņoja: "CIP apstiprināja šo runu visā pilnībā.. Ja CIP direktors būtu teicis "izņemiet to no runas", tad tas būtu izdarīts".

Savukārt pats Bušs pēc ierašanās Ugandā paziņoja: "Runu bija apstiprinājuši slepenie dienesti. Tā bija runa, kurā Amerikas tautai tika izklāstītas Sadama Huseina režīma radītās briesmas. Mana valdība atbilstoši reaģēja uz draudiem, un tāpēc pasaule ir drošāka un mierīgāka."

ASV telekanāls CBS ceturtdien ziņoja, ka Baltais nams esot ignorējis CIP lūgumu svītrot šo apsūdzību no Buša runas.

Baltais nams šonedēļ atzina, ka šīs apsūdzības iekļaušana runā bijusi kļūda, un ka dokumenti par Irākas un Nigēras darījumiem bijuši viltoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!