Pēc novembrī gaidāmajām vēlēšanām republikāņi varētu pārņemt savā kontrolē ASV Pārstāvju palātu, svētdien atzina Baltā nama pārstāvis Roberts Gibss.

"Nav šaubu, ka uz spēles ir pietiekami daudz vietu, kā rezultātā republikāņi var iegūt kontroli. Par to nav šaubu," atbildot uz jautājumu, vai demokrāti saglabās savu vairākumu Pārstāvju palātā, atzina Gibss, kurš piedalījās televīzijas kanāla NBC raidījumā "Meet the Press".

Vēlēšanās, kas notiks 2.novembrī, norisināsies cīņa par visām 435 vietām Kongresa apakšpalātā, ka arī par 36 senatoru krēsliem.

Ja republikāņiem vēlēšanās būs lieli panākumi un viņiem izdosies likvidēt demokrātu vairākumu Pārstāvju palātā un Senātā, prezidenta Baraka Obamas politikas īstenošana būs apgrūtināta.

Tuvojoties vēlēšanām, Obama cenšas pārliecināt arvien nepacietīgākos amerikāņus, ka viņa ekonomiskā politika sākusi nest augļus, lai gan uz situācijas uzlabošanos nāksies vēl pagaidīt.

"Mēs saprotam, ka cilvēki ir vīlušies, ka visi ir vīlušies," sacīja Gibss. "Arī prezidents ir vīlies, jo mēs neesam pieredzējuši lielākus panākumus atlabšanā, taču tas mūs neatturēs darīt to, kas, kā mēs zinām, ir pareizs, īstenojot politiku, kas, mēs zinām, atgriezīs valsti uz ceļa."

Obama un viņa pārstāvētā Demokrātu partija saduras ar daudzām problēmām, un daudzi analītiķi novembrī gaidāmās vēlēšanas uzskata par referendumu, kurā tiks vērtēta Baltā nama īstenotā politika.

Ekonomika joprojām saskaras ar grūtībām, un bezdarbs saglabājas nepilnu desmit procentu līmenī. Karadarbība Afganistānā nenorisinās, kā cerēts. Obamas reakciju uz naftas noplūdi Meksikas līcī kritiķi vērtē kā gausu, juceklīgu un pārlieku saudzīgu pret katastrofā vainojamo britu enerģētikas gigantu "British Petroleum" (BP).

7.jūlijā publicētie sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Gallup" veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Obamas darbību atzinīgi vērtē 38% neatkarīgo vēlētāju. Lai gan demokrātu vēlētāju vidū Obama saglabājis 81% atbalstu, republikāņu vēlētāju vidū viņu pozitīvi novērtējuši tikai 12%. Vispārējais Obamas atbalsta reitings ir 46%.

Pirms gada neatkarīgo vēlētāju vidū prezidentu atbalstīja 56%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!