Foto: AFP/Scanpix

Baltijas valstu aizsardzības ministri, piektdien tiekoties Lietuvā, Šauļos, pārrunājuši iespēju nākotnē kopīgi iegādāties tālas darbības daudzstobru reaktīvās raķešu palaišanas sistēmas, paziņojis Lietuvas ministrs Arvīds Anušausks.

"Tas varētu būt jauns ilglaicīgs Baltijas valstu kopīgā reģionālā potenciāla attīstības projekts," viņš norādījis.

Kā atzīmēts Lietuvas Aizsardzības ministrijas paziņojumā, šis projekts atrodas izvērtēšanas stadijā.

Apspriedē Šauļos Anušausks, Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets vienojušies koordinēt Baltijas valstu darbības saistībā ar šoruden gaidāmajām Krievijas stratēģiskajām mācībām "Zapad" ("Rietumi") un aicinājuši Krieviju un Baltkrieviju nodrošināt šo mācību caurskatāmību.

Ministri nosodījuši Krievijas agresīvo politiku attiecībā pret Ukrainu un vienojušies koordinēt darbības, kuru mērķis ir atbalstīt Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas centienus.

Viņi arī pauduši gandarījumu par būtisko progresu, kas panākts jūras novērošanas potenciāla stiprināšanā Baltijas jūrā.

"Beidzot esam panākuši, ka mūsu sistēmas būtu saskaņotas, un jau varam apmainīties datiem par ainu jūrā. Tas paplašina jūras novērošanas iespējas un rada labus nosacījumus agrīnajai brīdināšanai par iespējamiem apdraudējumiem," uzsvēris Anušausks.

Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri piektdien apmeklēja Šauļu aviobāzi un pretgaisa aizsardzības bataljonu, kur viņiem bija iespēja aplūkot Lietuvas Bruņoto spēku iegādāto vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS.

Jau vēstīts, ka Lietuva šogad ir vadošā valsts trīspusējā Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā. Tā ietvaros februārī notika šogad pirmā Baltijas valstu aizsardzības ministru sanāksme, kurā ministri pārrunāja galvenos sadarbības virzienus - visu spēka veidu sadarbību, kā arī sadarbību NATO un Eiropas Savienības ietvaros.

Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā Baltijas valstis uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību.

Sadarbības formātā tiek realizēti arī vairāki nozīmīgi projekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!