Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Minskā aizturēta opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija locekle juriste Lilija Vlasova, bet Baltkrievijas robežsargi lieguši iebraukt valstī Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājam, Minskas un Mogiļevas arhibīskapam metropolītam Tadeušam Kondrusevičam, kas pagājušajā nedēļā piedalījās dievkalpojumos Polijā.

Kā vēsta Koordinācijas padome, Vlasova pirmdien bija uzaicināta uz miliciju saistībā ar piedalīšanos neatļautā mītiņā. Vlasovas dzīvesbiedrs iztecies, ka "aizliedzis" viņai doties uz miliciju bez advokāta un pamatojuma.

Kā tīmekļa ziņu vietnei "Tut.by" stāsta viņas vīrs, pusdienlaikā Vlasova devusies darīšanās, bet ap plkst.15 piezvanījusi un paziņojusi, ka viņu aizturējuši valsts kontroles Finansu izmeklēšanas departamenta darbinieki.

Aizturēšanas iemesls nav zināms, taču Vlasovu mājās veikta kratīšana, kuras laikā atsavināts datora cietais disks, klēpjdators un vairāki citi informācijas nesēji.

67 gadus vecā Vlasova ir Baltkrievijā pazīstama juriste. Augusta vidū viņa iesaistījās opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes darbā. Savukārt Izmeklēšanas komiteja 20.augustā pret Koordinācijas padomi ierosināja Krimināllietu, aizdomās par "kaitējuma nodarīšanu Baltkrievijas Republikas nacionālajai drošībai".

Līdz ar Vlasovu saistībā ar šo lietu nopratināti arī vairāki citi Koordinācijas padomes locekļi.

30.augustā Minskā notika kārtējā masu protesta akcija, kurā piedalījās arī Vlasova.

Savukārt Baltkrievijas robežsargi lieguši iebraukt valstī Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājam Kondrusevičam. Kā ziņu aģentūrai BNS pa tālruni sacījis pats arhibīskaps, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, bet savulaik izglītojies un kalpojis arī Lietuvā, viņš atceļā no Polijas šķērsojis Lietuvas robežu, bet pāri Baltkrievijas robežai nav ticis.

"Nelaiž pāri un nesaka, kādēļ, atbild - nekomentēsim," viņš stāstījis. "Staigāja, staigāja, visbeidzot atdeva dokumentus un paziņoja, ka man aizliegts iebraukt Baltkrievijā."

Pēc arhibīskapa teiktā, robežsargi viņam ieteikuši vērsties Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komitejā. Šobrīd situāciju cenšas noskaidrot katoļu kūrijas pārstāvji.

"Lūk, tā. (..) Acīmredzot būšu bīskaps emigrācijā," secinājis Kondrusevičs.

Pagājušajā nedēļā arhibīskaps izplatīja publisku paziņojumu, kurā kā rupju sirdsapziņas brīvības un ticīgo tiesību pārkāpumu nosodīja Baltkrievijas OMON rīcību 26.augustā, kad omonieši uz laiku bloķēja Minskas Sarkanās baznīcas durvis, neizlaižot no dievnama daļu tur patvērušos protestētāju un draudzes locekļu. Viņš atgādināja, ka saskaņā ar Baltkrievijas konstitūciju cilvēkiem ir tiesības lūgties, netraucēti ieejot dievnamā un atstājot to, un uzsvēra, ka šāda spēka struktūru rīcība nepalīdz mazināt spriedzi un atjaunot mieru un saskaņu sabiedrībā.

Baltkrievijas katoļu baznīcas oficiālajā tīmekļa vietnē norādīts, ka "Baltkrievijas Republikas robežsargi Kuzņicas-Bruzģu robežkontroles punktā nav ļāvuši Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājam iebraukt valstī, nepaskaidrojot iemeslus".

Tajā arī publicēti fragmenti no Kondruseviča intervijas Polijas katoļu televīzijas kanālam "TV Trwam", kurā arhibīskaps uzsver, ka 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav bijušas godīgas.

"Ir pamats uzskatīt, ka vēlēšanas nenotika godīgi," intervijā izteicies arhibīskaps, paužot pārliecību, ka baltkrievu tauta "izaugusi tiktāl, lai aizstāvētu savas tiesības, un tā vairs nav tā paaudze, kas bija pirms 26 gadiem".

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka Baltkrievijas katoļu baznīca aicina sabiedrisko un politisko krīzi valstī risināt mierīgā ceļā.

"Aicinu visus, kas bijuši vainīgi, nožēlot grēkus - tā ir bijis, un mēs neesam vieni. Katoļu baznīca un pareizticīgo baznīca nāk klajā ar līdzīgiem aicinājumiem. Pirms divām dienām nomainījās Baltkrievijas pareizticīgo baznīcas vadība. Jaunais metropolīts (..) arī aicina tiekties mainīt savu sirdi un nožēlot grēkus, jo bez tā problēma nav atrisināma," norādījis arhibīskaps Kondrusevičs.

Baltkrievijas bīskapu konferences priekšsēdētājs, Minskas un Mogiļevas arhibīskaps metropolīts savulaik beidzis Kauņas garīgo semināru un strādājis Viļņā un Druskininkos.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!