Baltkrievijā pēc "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas aizturētā opozīcijas žurnālista Romāna Protaseviča vecāki sestdien Vācijas laikrakstā "Bild" publicētā intervijā vērsušies pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles, lūdzot kancleri iestāties par viņu dēlu un citiem Baltkrievijas politieslodzītajiem.

"Mēs jūs ļoti lūdzam palīdzēt mums, lai visi nevainīgie var iznākt no cietumiem brīvībā," intervijā sacīja Natālija un Dmitrijs Protaseviči, ar vācu žurnālistu starpniecību vēršoties pie Vācijas valdības vadītājas.

"Katra jauna diena, nē, katra stunda maksā dzīvību nevainīgajiem, arī bērniem."

"Lūdzu, apturiet Lukašenko," Merkeli intervijā mudināja 26 gadus vecā žurnālista vecāki.

Viņi bija spiesti pirms desmit mēnešiem pamest Baltkrieviju un doties uz Poliju draudu dēļ, kas tika izteikti saistībā ar dēla darbu.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Protaseviča savulaik vadītais opozīcijas medijs "Nexta" sīki ziņoja par Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko pretinieku masu protestiem, kas sākās pērn augustā. Protasevičs pēdējā laikā vadīja "Telegram" kanālu "Galvas smadzeņu Baltkrievija" un dzīvoja Lietuvā.

Baltkrievijas varas iestādes ir iekļāvušas Protaseviču terorismā apsūdzētu cilvēku sarakstā. Pret viņu ir ierosinātas lietas par masu nekārtību organizēšanu Minskā un sociāla naida kurināšanu pret varas un milicijas pārstāvjiem. Viņš arī tiek turēts aizdomās par valsts noslēpuma izpaušanu un prezidenta apvainošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!