Foto: Reuters/Scanpix

Piekāpjoties protestētājiem, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņojis, ka "parazītu" nodoklis šogad netiks piemērots.

"Likums pret sabiedrības parazītiem", kā tas iedēvēts tautā, prasa, lai personas, kas strādā mazāk par 183 dienām gadā, samaksā valdībai kompensāciju par zaudētajiem nodokļiem, kas parasti ir aptuveni 237 eiro.

Pēc divus gadus ilgas ekonomiskās lejupslīdes daudziem cilvēkiem Baltkrievijā ir grūti nopelnīt izdzīvošanai nepieciešamo naudu un "parazītu" nodoklis izpelnījās asu kritiku.

Pagājušajā mēnesī Minskā pret to protestēja aptuveni 2000 cilvēku. Tā bija lielākā demonstrācija valstī pēdējo sešu gadu laikā.

Līdzīgi protesti notika arī citās pilsētās un tika plānoti arī martā.

Tomēr Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka par 2016. gadu šis nodoklis netiks ievākts.

Prezidents paziņoja, ka varasiestādes var izdarīt grozījumus nodoklī, bet pilnībā atcelts tas netiks.

Lukašenko, kurš savulaik tika dēvēts par "Eiropas pēdējo diktatoru", pie varas atradies kopš 1994.gada, un lielā mērā Baltkrievijā saglabājis tā dēvēto padomisko komandekonomiku.

Cenšoties uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un mazināt Baltkrievijas atkarību no Krievijas, Lukašenko pēdējo gadu laikā pievērsis uzmanību Rietumu aicinājumiem izrādīt lielāku iecietību pret politisko opozīciju.

Lukašenko paziņoja, ka tie, kas jau samaksājuši "parazītu" nodokli par iepriekšējo gadu, šo naudu varēs atgūt, ja 2017. gadā atradīs darbu.

Saskaņā ar nodokļu inspekcijas datiem "parazītu" nodoklis par 2016. gadu bija jāmaksā 470 000 cilvēku, bet to ir samaksājuši tikai 50 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!