Foto: Publicitātes foto

Baltkrievijas nolēmusi atsaukt savu vēstniecību Zviedrijā un piedāvā Zviedrijai darīt to pašu ar savu vēstniecību Baltkrievijā, atsaucoties uz Baltkrievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta ārvalstu mediji.

“Baltkrievijas puse ir spieta pieņemt lēmumu par savas vēstniecību Zviedrijā atsaukšanu un visu darbinieku atgriešanos Baltkrievijas Republikā,” teiks ministrijas paziņojumā. Nav runa par diplomātisko attiecību pārtraukšanu, uzsver Minska.

Jau vēstīts, ka abu valstu attiecības saasinājās, kad Baltkrievija nepagarināja Zviedrijas vēstnieka akreditāciju, un līdz ar to viņam būs jāatstāj valsts. Zviedrija savukārt paziņoja, ka izraidīs trīs Baltkrievijas diplomātus.

Minska pārmet, ka Zviedrijas vēstnieks Stefans Eriksons esot strādājis, lai postītu abu valstu attiecības.

Savukārt BBC norādīja, ka zviedru vēstnieka izraidīšana varētu būt saistīta ar jūlijā sakumā notikušo "lācīšu incidentu" – Zviedrijas vieglā lidmašīna nelegāli šķērsojusi Baltkrievijas robežu un pie Ivenecas pilsētas un Minskas piepilsēta no gaisa nometa rotaļu lācīšus ar skrejlapām vārda brīvības atbalstam.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts paudis sašutumu par Minskas rīcību, norādot, ka Eriksons no valsts izraidīts par pausto atbalstu cilvēktiesībām. Ministrs arī norādījis, ka atbildot uz šo soli, Stokholma arī nevēlas redzēt jauniecelto Baltkrievijas vēstnieku un palūgusi atstāt valsti vēl divus baltkrievu diplomātus.

Jau vēstīts, ka daudzas valstis kritizējušas Baltkrieviju, sakot, ka tajā netiek ievērotas cilvēktiesības, savukārt pret tiem, kuri nepiekrīt prezidenta Aleksandra Lukašenko viedoklim, tiek vajāti. Nereti opozīcijas pārstāvji ir tikuši arestēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!