Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) pirmdien ir devusi rīkojumi Baltkrievijas misijas vadītāja pienākumu izpildītājam atstāt valsti.
EDSO, kas kritizēja prezidenta vēlēšanas pagājušajā gadā kā negodīgas, ir nonākusi konfliktā ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, kurš apsūdz šo cilvēktiesību organizāciju opozīcijas atbalstīšanā.

EDSO deva mājienu, ka Baltkrievijas Ārlietu ministrijas atteikums pagarināt vīzu un diplomātisko akreditāciju misijas vadītāja pienākumu izpildītājam Mišelam Rivoljē būtiski pasliktinās turpmākās attiecības. Rivoljē līdz pusnaktij ir jāatstāj valsts.

"Šobrīd mēs apspriežam novērotāju grupas turpmāko darbu," savā paziņojumā uzsver EDSO priekšsēdētājs Portugāles ārlietu ministrs Antoniu Martinss da Kruss.

"Šis ir neadekvāts lēmums, kas ietekmē grupas vadītāja pienākumu izpildītāja statusu, un bez šaubām atstāj negatīvu iespaidu uz [savstarpējām] konsultācijām," teikts paziņojumā.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija atteicās sniegt komentārus.

Pirms kāda laika Baltkrievijas Ārlietu ministrija atteicās atļaut EDSO jaunajam pārstāvim iebraukt valstī, apgalvojot, ka tai ir jāpārbauda EDSO mandāts. Pirms prezidenta vēlēšanām pagājušajā gadā varas iestādes apsūdzēja EDSO spiegu sagatavošanā. EDSO bija plānojusi apmācīt neatkarīgos vietējos vēlēšanu novērotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!