Foto: Itar-Tass/Scanpix
Valsts parlamentā iesniegts likumprojekts, kas paredz sodu par masveidīgu organizētu bezdarbību, piektdien informē aģentūra "Interfax".

Atbilstoši iecerētā likuma normām daudzu pilsoņu atrašanās kopā vienā vietā, pat ja viņi nedara neko citu kā vien stāv, turpmāk tiks uzskatīta par piketu un tam būs nepieciešama varas iestāžu atļauja.

Likumprojektā īpaši uzsvērts, ka šādu pasākumu var noorganizēt, komunicējot internetā un sociālajos tīklos. Aizliegts arī iesaistīt pasākumos personas, solot tām materiālu atlīdzību.

Kā ziņots, kopš 2011. gada jūnija Baltkrievijā regulāri notika masu protesta akcijas, kuru dalībnieki koordinēja savu rīcību sociālajā tīklā "VKontakte". Kā iniciatīvas grupa uzstājās domubiedru kopa "Revolūcija sociālajos tīklos".

Pirmā akcija notika 2. jūnijā galvaspilsētā Minskā, kur Oktobra laukumā ieradās vairāki simti cilvēku. Viņi vienkāršis stāvēja un pa brīdim applaudēja.

Uz nākamo akciju 22. jūnijā jau pulcējās vairāki tūkstoši dalībnieku un tā noritēja 40 valsts pilsētās.

Par spīti akciju izteiktajam miermīlīgumam - netika izkliegti nekādi lozungi vai demonstrēti palakāti - sapulcējušos izdzenāja milicija un drošības dienesti. Pēc 22. jūnija akcijas tika aizturēti 450 cilvēki un aptuveni 100 saņēma dažādus administratīvos sodus, ieskaitot arestus uz 15 diennaktīm.

"Revolūcija sociālajos tīklos" organizēja akcijas katru trešdienu. Pēdējā notika 27. jūlijā izrādījās vismazāk apmeklētā.

Neilgi pirms tās sākuma, organizētāji ierosināja pulcēties nevis pilsētu laukumos, bet gan tirgos. Komarovas tirgū Minskā bija vairāk vērojami civilā tērpti drošībnieki ar rācijām nekā cilvēki, kurus varētu uzskatīt par protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!