Foto: AFP/Scanpix/LETA

Privātās korporācijas "SpaceX" dibinātājs Īlons Masks pēc pirmā veiksmīgā pilotējamā kosmosa kuģa "Crew Dragon" starta atgādinājis Krievijas valsts kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītajam Dmitrijam Rogozinam par kādu viņa senu izteikumu.

Svētdien preses konferencē pēc pirmā ASV pilotējamā lidojuma kosmosā kopš 2011. gada ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras (NASA) direktoram Džeimsam Braidenstainam un Īlonam Maskam jautāja, vai viņi ir saņēmuši kādu ziņu no Krievijas kolēģiem.

NASA direktors atbildēja, ka redzēja Rogozina paziņojumu ar apsveikumu, un piebilda, ka tic sadarbībai.

Savukārt Masks atbildēja: "Batuts darbojas!" Pēc tā gan Masks, gan Braidenstains iesmējās un Masks papildināja: "Tas ir iekšējais joks."


Masks atsaucas uz Rogozina teikto 2014. gadā, skaidro "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL). Tolaik ASV pret Krieviju vērsa sankcijas, reaģējot uz Krimas pussalas okupāciju un aneksiju.

Rogozins, komentējot sankciju ieviešanu, tviterī rakstīja, ka Krievija savukārt var par to atteikties nogādāt amerikāņu astronautus uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) un ka tādā gadījumā nokļūšanai kosmosā amerikāņiem būs jāizmanto batuts.

Nokļūšanai uz SKS amerikāņu kosmonauti gan turpināja izmantot Krievijas "Sojuz" raķetes.

Taču "SpaceX" pilotējamā kuģa veiksmīgais starts 30. maijā un savienošanās ar SKS nākamajā dienā nozīmē, ka "Crew Dragon" lidojumi var kļūt regulāri un amerikāņiem "Sojuz" pakalpojumi vairs nebūs vajadzīgi.

"SapaceX" kosmosa kuģis "Crew Dragon" ar raķeti "Falcon 9" kosmosā startēja 30. maijā no Kenedija kosmosa centra Floridā.

Nesaistīti, tīmeklī popularitāti gūst humora video, kurā ar jauno tehnoloģiju palīdzību Īlons Masks ievietots padomju TV pārraides "Dziesma 83" video un dzied tematisku dziesmu krievu valodā "Zeme iluminatorā".

Šādu video montāžu, kur jebkuras personas mutē reālistiski var ielikt jebkādus vārdus, sauc par "deepfake". Tas demonstrē, kā tehnoloģiju laikmetā var radīt reālistisku viltus saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!