Foto: Reuters/Scanpix
Beļģijas tiesa noraidījusi prasību aizliegt komiksu grāmatu "Tintiņš Kongo", skaidrojot, ka tajā nav pārkāpti rasisma aizlieguma likumi, teikts tiesas izplatītajos dokumentos.

Komiksa "Tintiņš Kongo" 1946.gada izdevuma mērķis nav bijis kurināt rasu naidu, nosprieda Briseles tiesa.

Kongojietis Bjenvenu Mbutu Mondondo 2007.gadā sāka juridisku procesu, cenšoties panākt, ka komikss "Tintiņš Kongo" tiek aizliegts. Viņš uzskata, ka afrikāņu atainojums grāmatā ir rasistisks.

Stāsts par bezbailīgā žurnālista un viņa suņa - foksterjera Mīļuka - piedzīvojumiem Beļģu Kongo ir otrais beļģu mākslinieka Eržē radītajā Tintiņa komiksu ciklā, un pirmo reizi tas tika publicēts 1930.-1931.gadā. No jauna tas tika izdots 1946.gadā.

Beļģijas tiesa norādīja, ka 1946.gada izdevums tapis laikā, kad vēl valdīja koloniālisma idejas. Nav nekādu liecību, ka Eržē, kurš no dzīves aizgāja 1983.gadā, būtu vēlējies uzkurināt rasistisku noskaņojumu.

"Ir skaidrs, ka nedz stāstam, nedz tam, ka tas ir ticis tirgots, nav mērķis radīt biedējošu, naidīgu vai pazemojošu vidi," teikts piektdien vakarā pieņemtajā tiesas spriedumā.

Mbutu Mondondo advokāts sacīja, ka spriedumu pārsūdzēs.

"Mbutu kungs ar šo lietu ies tik tālu, cik tas būs vajadzīgs," sacīja advokāts Ahmeds L'Hedims, solot, ka plašāka informācija šonedēļ tiks sniegta preses konferencē.

Eržē, kura īstais vārds ir Žoržs Remī (1907-1983), savulaik aizstāvēja grāmatu, sakot, ka tā vienīgi atspoguļo sava laika naivos priekšstatus. Vēlākajos izdevumos daži skati tikuši rediģēti.

Pirmā Eržē zīmētā un sarakstītā komiksu grāmata par žurnālista, detektīva un dēkaiņa Tintiņa piedzīvojumiem iznāca jau 1929.gadā. Tās nosaukums ir "Tintiņa piedzīvojumi Padomju Savienībā" ("Les Aventures de Tintin au pays des Soviets").

Tintiņš strauji kļuva par vienu no pazīstamākajiem Rietumu populārās kultūras personāžiem. Pavisam ir iznākušas 24 Eržē zīmētās komiksu grāmatiņas par Tintiņa piedzīvojumiem dažādās īstās un izdomātās pasaules zemēs, kā arī uz Mēness.

Komiksi par Tintiņa piedzīvojumiem 2007.gadā ir izdoti arī latviešu valodā.

2011.gadā uz ekrāniem iznāca Stīvena Spīlberga režisētā filma "Tintiņa piedzīvojumi", kas nominēta vairākiem prestižiem apbalvojumiem, arī Oskara balvai, un ir ieguvusi Zelta globusu kā labākā pilnmetrāžas animācijas filma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!