Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, kura sarīkotajos uzbrukumos jūlijā gāja bojā 77 cilvēki, plānojis uzbrukt vairākiem Norvēģijas plašsaziņas līdzekļiem, tomēr no šīs idejas atteicies, sestdien ziņo Norvēģijas sabiedriskā raidkompānija NRK.

Atsaucoties uz tās rīcībā esošu policijas izmeklēšanas informāciju, NRK ziņo, ka Bērings-Breiviks plānojis spridzināt NRK, kā arī laikrakstu VG un "Aftenposten" redakcijas.

NRK vēsta, ka Bērings-Breivīks uzskatījis žurnālistus par "augstas prioritātes" mērķiem. Viņš arī apmeklējis ēkas, kur atrodas trīs plašsaziņas līdzekļu redakcijas, un noskaidrojis vietu, kur NRK žurnālisti smēķē.

NRK bijis Bēringa-Breivīka galvenais mērķis. Viņš gribējis izgatavot divas bumbas, katru 50 līdz 60 kilometru smagu, un nogādāt tās NRK redakcijā, ģērbies kā kurjerpasta kompānijas "Federal Express" darbinieks, ziņo NRK.

Tomēr Bērings-Breivīks policijai atzinis, ka no šī plāna atteicies, jo secinājis, ka sarīkot uzbrukumu valdošās Darba partijas jauniešu nometnei Utejas salā būs vienkāršāk.

Jau ziņots, ka 22.jūlijā Bērings- Breivīks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks neuzskata, ka būtu pastrādājis noziegumu.

Bērings- Breivīks dažas stundas pirms uzbrukumu sākuma ievietojis internetā un izsūtījis pa elektronisko pastu Norvēģijas galēji labējiem politiķiem 1500 lappušu manifestu, kas daļēji ir viņa dienasgrāmata, un tas liecina, ka uzbrukumus viņš gatavojis vairākus gadus.

Tiesa ir nolēmusi par atkārtotas psihiatriskās ekspertīzes veikšanu Bēringam- Breivīkam, jo cietušie nepiekrita pirmās ekspertīzes slēdzienam, ka viņš ir garīgi slims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!