Foto: EPA/Scanpix/LETA
Berlīnē pirmdien atklāts jauns muzejs, kas veltīts 14 miljoniem vāciešu, kuri Otrā pasaules kara laikā un pēc kara bija spiesti pamest savas mājas Austrumeiropā un integrēties Rietumvācijā un Austrumvācijā.

Atklāšanas ceremonijā piedalījās Vācijas kanclere Angela Merkele, kā arī Polijas, Čehijas un Ungārijas vēstnieki.

Dokumentācijas centrs "Bēgšana, izraidīšana, samierināšanās" atrodas netālu no Potsdamas laukuma.

Šāda centra atklāšana aizpilda robu Vācijas vēsturiskā mantojuma izvērtējumā, sacīja kanclere.

Izraidīšanas un izsūtīšanas fakti Austrumvācijā ilgus gadus tika noklusēti, bet Rietumvācijā "lielā mērā ignorēti ", viņa piebilda.

Izšķiroša nozīme ir tam, ka minētās norises netiek aplūkotas izolēti, bet ņemot vērā to, kā tās ietekmēja nacionālsociālistu noziegumi, sacīja kanclere.

Vācijas valdības pilnvarotā kultūras un mediju jautājumos Monika Gitersa savukārt akcentēja, ka jaunais centrs atrodas netālu no muzeja "Terora topogrāfija", kas ir veltīts nacistu noziegumiem, un holokausta upuru memoriāla.

Jaunā centra 6000 kvadrātmetru lielajās telpās izvietojusies pastāvīgā ekspozīcija un īpašās izstādes, bibliotēka ar arhīvu, telpas izglītības pasākumiem, klusuma istaba, muzeja veikals un restorāns.

Centru izveidot rosināja Izraidīto savienība (BdV) - organizācija, kas aizstāv pēc Otrā pasaules kara piespiedu kārtā dzimtās vietas pametušo vāciešu intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!