Foto: AP/Scanpix

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes jaunās galvenās lidostas atklāšana, kas pēc vairākkārtējas atlikšanas bija paredzēta šā gada 27.oktobrī, tagad ir atlikta uz nenoteiktu laiku, pirmdien paziņoja Berlīnes mērs Klauss Vovereits.

Viņš sacīja, ka "paredzētais atklāšanas datums 27.oktobris vairs nevar tikt ievērots" vairāku tehnisku problēmu dēļ.

Vovereits arī paziņoja, ka atkāpjas no jaunās Berlīnes Brandenburgas lidostas padomes priekšsēdētāja amata, taču neatstās mēra amatu. Lidostas padomes priekšsēdētājs būs Brandenburgas federālās zemes, kuras teritorijā atrodas lidosta, premjers sociāldemokrāts Matiass Placeks.

Berlīnes mērs piebilda, ka nevēlas minēt jaunu termiņu lidostas atklāšanai, "ņemot vērā pieredzi, kāda mums ir bijusi".

Lidostas atklāšana sākotnēji bija paredzēta 2012.gada 3.jūnijā, bet dažādu problēmu dēļ vairākkārt tika atlikta. Jaunākā aizkavēšanās ir notikusi tāpēc, ka ugunsdrošības sistēma ir izbūvēta citādi, nekā bija paredzēts būvatļaujā, pirmdien ziņoja laikraksts "Bild".

"Kas par skandālu! Galvaspilsēta muļķo visu valsti," rakstīja "Bild", citējot iekšējos lidostas dokumentos teikto, ka būvniecības kļūdu dēļ lidostas atklāšana iespējama ne agrāk par 2014.gadu.

Jaunā Berlīnes Brandenburgas starptautiskā lidosta tiek būvēta, lai aizvietotu divas pašreizējās Vācijas galvaspilsētas lidostas ‒ Šēnefeldes un Tēgeles lidostas. Kavēšanās šā projekta īstenošanā ir grāvusi Berlīnes mēra sociāldemokrāta Vovereita popularitāti, kurš tiek vainots nekompetencē un ar jaunās lidostas būvniecību saistīto problēmu nepietiekamā novērtēšanā.

"Bild", neminot informācijas avotus, ziņoja, ka Vovereits bija solījis atkāpties, ja lidosta netiks atklāta plānotajā laikā šogad. "Kādus secinājumus jūs tagad izdarīsiet, Vovereita kungs?" jautāja laikraksts.

Sašutumu par kavēšanos projekta īstenošanā ir paudušas arī Vācijas lielākās aviosabiedrības "Lufthansa" un "Air Berlin".

Jaunā lidosta, kas tiks nosaukta bijušā Vācijas kanclera Villija Branta vārdā, tiek būvēta pašreizējās Šēnefeldes lidostas teritorijā pie Berlīnes dienvidaustrumu robežas.

Ideja par to, ka Berlīnei nepieciešama jauna lidosta, kas atbilstu citu Eiropas valstu galvaspilsētu lidostu standartiem, pirmoreiz izskanēja deviņdesmito gadu sākumā, taču pret tās būvi iebilda cilvēki, kas dzīvoja plānotās lidostas celtniecības vietas tuvumā.

Berlīnei radās iespēja īstenot ieceri par jaunas lidostas būvniecību, kad Vācijas Federālā administratīvā tiesa noraidīja 4000 iedzīvotāju iesniegto sūdzību par lidostas būvniecību. Tiesas vienīgā prasība lidostas būvniecības projekta īstenotajiem bija veikt stingrākus pasākumus trokšņa līmeņa kontrolei.

Berlīnes Brandenburgas starptautiskās lidostas būvniecība tika sākta 2006.gada septembrī. Plānots, ka gadā tā varēs apkalpot 27 miljonus pasažieru. Šēnefeldes un Tēgeles lidostas kopā pašlaik apkalpo vidēji 24 miljonus pasažieru gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!