Foto: EP/Scanpix/LETA

Somas tika sakravātas divās stundās. Olga, viņas vīrs un divi bērni Krieviju pameta savā mašīnā. Brauciens ilga septiņas stundas, Igaunijā viņi nonāca naktī. "Tajā stresā pat nepaņēmām līdzi visu vajadzīgo. Satraucāmies, ja nu neizlaiž. Uz Krievijas–Igaunijas robežas bija milzīgas mašīnu rindas," saka Olga. Stāvējuši četras stundas, nekad agrāk viņa te neko tādu nebija novērojusi. "Kad palaida pāri robežai, atviegloti uzelpojām," viņa atceras. Šobrīd ģimene atrodas Latvijā. Cik ilgi un kas būs tālāk, viņi nezina.

Šī ir viena no Krievijas ģimenēm, kas vairs pēc savas valsts īstenotā iebrukuma Ukrainā nespēj savā valstī šobrīd dzīvot, tādēļ devusies uz citu valsti. Medijos gan biežāk izskan par slavenībām, kuras pametušas Krieviju pēc tās iebrukuma Ukrainā, taču bēg daudzi krievi. Viņu skaits nav zināms, taču tas varētu būt mērojams pat tūkstošos.

"Google analytics" dati liecina, ka vārds "emigrācija" pēdējo nedēļu laikā piedzīvojis strauju meklēšanas pieaugumu, savukārt lietotnē "Telegram" ir izveidoti neskaitāmi kanāli, kuros raižpilni krievi apspriež veidus, kā pamest valsti, vēsta britu tīmekļa portāls "The Guardian". "Delfi" jau stāstījām par Krievijā labi zināmo kinokritiķi Antonu Doļinu un viņa motīviem pamest Krieviju, kā arī intervējām bijušo Kremļa kontrolētās televīzijas "RTR" diktori Faridu Kurbangalejevu, kurai uzturēties dzimtenē kļuva bīstami pēc tam, kad viņa sociālajos tīklos atklāti dalījās ar propagandas mašinērijas niansēm, pieredzētām 2014. gadā, kad Krievija iepriekšējo reizi iebruka Ukrainā. Šajā rakstā divu varoņu vārdi ir mainīti, viņi to lūdza savas drošības vārdā.

Stambulā. Ar ģimeni, draugiem un identitātes krīzi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!