Pārtikas drošības programma, kas pirms vairāk nekā pirms 30 gadiem bija radīta ASV kosmiskajiem lidojumiem, tagad tiks ieviesta Lietuvas izglītības iestādēs.
Laikraksts "Lietuvos Rytas" ceturtdien ziņoja, ka Lietuvas Republikāniskais Pārtikas centrs izstrādājis higiēnas noteikumus, balstoties uz analīzēm un kritiskā kontroles punkta koncepciju, kas sākotnēji tika izmantota ASV kosmiskajās programmās, lai novērstu astronautu saindēšanos ar pārtiku kosmisko lidojumu laikā.

Saskaņā ar jaunpieņemtajiem higiēnas standartiem Lietuvas bērnudārzu un skolu ēdnīcu pavāriem turpmāk būs jāizseko ceļam, pa kādu, piemēram, burkāni no dārza nonāk līdz pusdienu galdam. Ēdnīcām būs jāinformē, kā burkāni nonāk virtuvē, kur tie tiek nomizoti, nomazgāti un ievietoti katlā.

Katra pārtikas produkta - kartupeļu, kāpostu, siera, olu, zivju un gaļas - trajektorijai jātiek fiksētai atsevišķi.

Tiks sastādītas neskaitāmas diagrammas par katra galda un krēsla novietojumu un katra pavāra darbību.

Lai gan jaunajiem higiēnas standartiem Lietuvā bija jāstājas spēkā 1999.gadā, līdz šim tie ieviesti tikai bērnudārzos.

"Lietuvos Rytas" raksta, ka ne bērnudārzi, ne citas mācību iestādes nesaņems nekādu papildu finansējumu šīs programmas īstenošanai. Speciālistu algošana sarežģīto shēmu izstrādei vienam bērnudārzam izmaksātu gandrīz 1000 ASV dolāru (600 latu), taču šādas naudas Lietuvas bērndārziem nav.

Bērnudārzu Superintendentu asociācija šonedēļ gatavojas lūgt Lietuvas Izglītības un zinātnes ministriju parūpēties par to, lai, ieviešot Lietuvā ASV kosmiskos pārtikas drošības standartus "bērnudārzi netiktu pielīdzināti restorāniem un konfekšu rūpnīcām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!