Bija pagājušas četras klusas dienas. Klusēja amerikāņi, un klusēja Padomju Savienība. Lūzuma punkts pienāca 5. maijā. PSRS līderis Ņikita Hruščovs sava vairākas stundas garā Augstākās padomes sesijas atklāšanas referāta nobeiguma daļā cita starpā ievērpa triumfālu paziņojumu – padomju spēki notriekuši ASV militāro lidmašīnu.

Hruščova uznāciens


"(..) izraudzīta diena, kas mūsu tautai un visu zemju darbaļaudīm ir pati svinīgākā, – 1. maijs, strādnieku šķiras brālīgās solidaritātes starptautiskie svētki. Šajā dienā, agrā rītā, pulksten 5.36 amerikāņu lidmašīna šķērsoja mūsu robežu un turpināja lidot uz padomju zemes iekšieni. Par šo agresīvo aktu aizsardzības ministrs nekavējoties ziņoja valdībai. Valdība pateica: "Agresors zina, ar ko viņš riskē, ielauzdamies svešā teritorijā. Ja joprojām paliks nesodīts, viņš sāks jaunas provokācijas. Tāpēc jārīkojas – jānotriec lidmašīna!" Šis uzdevums tika izpildīts – lidmašīna tika notriekta," pirms vairākām dienām notikušo incidentu aprakstīja Hruščovs.

PSRS gaisa telpas pārkāpšana ar neidentificētu, ļoti augsti lidojošu lidaparātu pirmoreiz fiksēta jau 9. aprīlī, un armija bijusi gatava atkārtotiem pārkāpumiem. Par lidmašīnas izcelsmi šaubu neesot bijis – "no Irānas, Pakistānas vai Turcijas" PSRS gaisa telpā ielidojušajam lidaparātam neesot bijis amerikāņu atpazīšanas zīmju, taču tikai tāpēc, ka tās bijušas "aiztrieptas ar krāsu", iegūto pierādījumu druskas no tribīnes klāstīja Padomju Savienības līderis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!