Foto: DELFI
Bijušais Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks iecelts par Eiropas Savienības (ES) īpašo pārstāvi Afganistānā un ES misijas vadītāju šai valstī, vēsta izdevums "Klaipeda.diena.lt".

Par šo lēmumu pirmdien ES ministru apspriedē paziņojusi savienības jaunā ārlietu dienesta vadītāja Ketrina Eštone.

Ušacka nopietnākais sāncensis bija Itālijas diplomāts, pašreizējais ES īpašais pārstāvis Afganistānā Etore Frančesko Segvi.

Tuvojoties brīdim, kad Eštonei bija jāpieņem galīgais lēmums, medijos parādījās komentāri, kuros tika izteikti pieņēmumi, ka Ušacka ceļu uz šo amatu varētu kavēt viņa nesenie izteikumi attiecībā uz Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas veikto izmeklēšanu ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepeno cietumu lietā.

Kā raksta Vācijas avīze "Die Welt", Ušacks bijis spiests atkāpties, kad prezidente Daļa Grībauskaite viņu apsūdzējusi maldīgā izmeklēšanas atzinumu traktējumā.

Lietuvas prezidente 20.janvārī izteica neuzticību ārlietu ministram, bet nākamajā dienā viņš paziņoja, ka atkāpsies no amata. Kā viens no jautājumiem, kuros pēdējo mēnešu laikā starp prezidenti un ārpolitiskā resora vadītāju bija iezīmējušās viedokļu atšķirības, tika minēts viņu ārvalstu medijiem paustais atšķirīgais vērtējums attiecībā uz izmeklēšanas atzinumiem par iespējamo CIP cietumu atrašanos Lietuvā.

Proti, prezidente tika izteikusies, ka šī izmeklēšana "apstiprinājusi aizdomas", savukārt ministrs uzsvēris, ka cietums nav atrasts.

Ušacks viņam adresētos pārmetumus kategoriski noraidījis, sacīdams, ka nekādā veidā nav bijis saistīts ar iespējamo CIP gūstekņu pārvadāšanu Lietuvā, ir atbalstījis parlamentāro izmeklēšanu un atzinis tās rezultātus.

Atšķirīgās interpretācijas radīja jautājumus citu ES valstu pārstāvjiem, bet Lietuvas valdības amatpersonas apliecināja, ka atbalsta Ušacka kandidatūru. Arī prezidente februāra sākumā paziņoja, ka atbalsta visu Lietuvas diplomātu kandidatūras uz augstiem ES amatiem.

"Die Welt" norāda, ka Ušacks "uzskatāms par pieredzējušu un harismātisku diplomātu - tieši tādu, kāds pašlaik vajadzīgs Eiropas misijai Afganistānā, kur ES grib būtiski uzlabot savu ārpolitikas profilu".

Kā izteikušies diplomāti, politiskais atbalsts Ušackam Eiropas Savienībā skaidrojams arī ar to, ka viņš pārstāv vienu no jaunajām ES dalībvalstīm, jo pēdējā laikā nereti tiek pārmests, ka savienības pārstāvji lielākoties tiek izraudzīti no veco dalībvalstu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!