Polijas komunistiskais režīms pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados sniedza patvērumu un piegādāja bruņojumu palestīniešu ekstrēmistiem, tostarp arī kustības "Fatah" Revolucionārās padomes dibinātājam un terora aktu plānotājam Abu Nidalam, pirmdien atzina viena no bijušajām komunistiskā režīma amatpersonām.

"Viņu rokas bija netīras," pirmdienas vakarā intervijā Polijas komerctelevīzijas kanālam TVN sacīja atvaļinātais ģenerālis Česlavs Kiščaks, kurš tolaik ieņēma iekšlietu ministra amatu.

"Mēs pievērām acis uz faktu, ka viņi ieradās Polijā, lai pēc uzbrukumiem atpūstos un saņemtu medicīnisko aprūpi, un apmācītu citus," atzina Kiščaks, kurš bija toreizējā komunistiskā režīma vadītāja ģenerāļa Voiceha Jaruzeļska labā roka.

Kiščaks arī apgalvoja, ka Polija palestīniešu teroristiem pārdevusi ieročus.

"Polijas interesēs bija viņiem pārdot iespējami lielāku ieroču apjomu," sacīja Kiščaks, kuru TVN intervēja, gatavojot raidījumu par Sabri al Bannu, kurš pazīstams arī kā Abu Nidals.

Kamēr Abu Nidals tika meklēts visā pasaulē, viņš Polijā vadīja uzņēmumu SAS.

Atbildot uz žurnālistu lūgumu komentēt Kiščaka apgalvojumus, Jaruzeļskis paziņoja, ka "tādas lietas" neatceroties.

Jaruzeļskis arī noraidīja, ka viņa vadītais režīms jebkad būtu pārdevis ieročus teroristu grupējumiem.

Savukārt Kiščaks apgalvoja, ka ASV, kam izdevies izsekot ieroču tirdzniecības darījumiem, pieprasījušas, lai Varšava izraidītu tajos iesaistītās personas.

Tomēr, kā norāda TVN, daži palestīniešu kaujinieki Polijā uzturējušies vēl līdz 1993.gadam.

Abu Nidala grupējums tiek vainots vairākos īpaši asiņainos terora aktos, kas laikā no 1970. līdz 1988.gadam prasījuši vismaz 900 cilvēku dzīvības. Daļa no tiem tika pastrādāti arī Eiropā.

Abu Nidals mira 2002.gadā Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!