Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Augstākā tiesa bijušajam Drošības padomes valsts sekretāra vietniekam Andrejam Vtjurinam, kurš bijis arī prezidenta Aleksandra Lukašenko apsardzes priekšnieks, piespriedusi 12 gadu ieslodzījumu maksimālā drošības režīma kolonijā, vēsta portāls "Currenttime".

Viņš un vēl 15 cilvēki bija apsūdzēti par kukuļu saņemšanu un par kūdīšanu uz kukuļdošanu.

Vtjurinam arī atņemta pulkveža dienesta pakāpe un noteikta mantas konfiskācija 192 tūkstošu dolāru apmērā, kā arī piemērots aizliegums piecus gadus ieņemt noteiktus amatus.

Par Vtjurina aizturēšanu mediji ziņoja 2019. gada 29. aprīlī. Saskaņā ar izmeklēšanas versiju viņš aizturēts ar 148 600 dolāru lielu kukuli, ko saņēmis no Krievijas komercstruktūras apmaiņā pret tās interešu veicināšanu Baltkrievijā.

Tiesā atklājās, ka kukuļi kopumā 180 tūkstošu dolāru apmērā saņemti no kompānijām "Smartlabs" un "UGMK-Telekom" par telekomunikāciju aprīkojuma piegādēm Baltkrievijai.

Vēl deviņus tūkstošus dolāru no Krievijas kompānijām Vtjurins saņēmis par apsardzes aprīkojuma iepirkumu ieslodzījuma vietām.

Vtjurins kopš 1995. gada strādāja dažādos amatos Lukašenko apsardzes dienestā, bet no 2007. līdz 2014. gadam to vadīja. Pēc tam viņš tika iecelts par Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretāra vietnieku. 2010. gadā viņš stāstīja, ka pēc Lukašenko pavēles vadīja operāciju aizbēgušā Kirgizstānas eksprezidenta un viņa ģimenes nogādāšanai uz Minsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!