Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā maskoti uzbrucēji izjaukuši 8. marta Sieviešu solidaritātes gājienu. Tā vietā, lai vērstos pret uzbrucējiem, milicija aizturējusi gājiena organizatorus, vēsta "Radio Svoboda".

Gājienam bija jāsākas Brīvības laukumā. Kad dalībnieki svētdienas rītā pulcējās pasākumam, ieradās ar nūjām bruņoti ļaudis, kas uzbruka cilvēkiem un atņēma plakātus. Uzbrucēju sejas bija aizsegtas un daudziem galvās bija tradicionālās kirgīzu cepures.

Kad notikuma vietā ieradās milicija, likumsargi aizturēja gājiena organizatorus, nevis nezināmos uzbrucējus.

Pasākuma rīkotāji notikušo sauc par mērķtiecīgu milicijas provokāciju, savukārt likumsargi norāda, ka pasākums nav bijis saskaņots un apgalvo, ka sievietes aizturētas viņu pašu drošības dēļ.

Starp aizturētajiem bijušas arī nepilngadīgas personas, ārzemnieki un žurnālisti – tie milicijas iecirknī nekavējoties atbrīvoti. Savukārt ar pārējiem aizturētajiem "veiktas sarunas" un tad tie pakāpeniski atbrīvoti bez apsūdzību izvirzīšanas.

Kirgizstānā sieviešu tiesības un mājas vardarbība ir aktuāls jautājums. Tikai 2019. gadā vien Kirgizstānā mājas vardarbībā cietuši pieci tūkstoši sieviešu, raksta portāls "Currenttime". 2020. gada pirmajā nedēļā valstī mirušas jau divas vīriešu piekautas sievietes.

Vienu no viņām vīrs aplējis ar verdošu ūdeni, lai slēptu sišanas pēdas uz ķermeņa. Aktīvistu centieni pievērst uzmanību vardarbības pret sievietēm problēmai negūst varasiestāžu un sabiedrības atsaucību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!