Foto: AFP/Scanpix
Bīstama zarnu nūjiņa "E.coli", kas izraisīja epidēmiju Vācijā un prasīja vairāk nekā 30 cilvēku dzīvību, ir atrasta kādas Vācijas upītes ūdenī netālu no Frankfurtes pie Mainas, ziņo ārvalstu masu mediji.

Upīte tek netālu no salātu fermas, kuras audzētajos dārzeņos jau iepriekš tika atklāta bīstamā baktērija. Hesenes federālās zemes Sociālo lietu ministrija paziņoja, ka Erlenbahas ūdens nenonāk ūdensapgādes tīklos, tāpēc dzeramūdens piesārņojuma riska nav.

Taču divām fermām, kas atrodas netālu no upītes, aizliegts izmantot tās ūdeni saimnieciskajām vajadzībām, kā arī mazgāt pārtiku upē.

Pagaidām nav skaidrs, kā baktērijas nonāca upē, taču Hesenes Sociālo lietu ministrija pieļauj, ka piesārņojuma avots varētu būt attīrīšanas iekārtas, netālu no kurām tika ņemti ūdens paraugi analīzēm.

Saskaņā ar pēdējiem datiem Vācijā kopš maija sākuma reģistrēti 3 304 saslimšanas gadījumi ar bīstamu zarnu infekciju, bet miruši jau 38 cilvēki.

Sākotnēji zarnu infekcijas saslimšana tika reģistrēta Vācijas ziemeļos, tika pieļauts, ka baktērijas satur no Spānijas ievestie gurķi, taču analīzes to neapstiprināja. Vēlāk par iespējamo infekcijas avotu uzskatīja kādu fermu Lejassaksijā, kurā audzē diedzētus sojas graudus un citus graudus, ko izmanto salātiem un citu ēdienu pagatavošanā, taču arī par šo versiju galīgas skaidrības nav.

Infekcijas saslimšanu izraisa baktērija "Escherichia coli", kas bieži vien ir sastopama cilvēku un dzīvnieku zarnu traktos, taču lielākā daļa to paveidu nav kaitīga, un tikai daži paveidi var izraisīt pat ļoti smagas slimības.

"E.coli" baktērijas izraisītās saslimšanas simptomi ir asiņaina caureja, vemšana un drudzis. Lielākā daļa pacientu izveseļojas desmit dienu laikā, bet dažiem – pārsvarā maziem bērniem un veciem cilvēkiem - slimība var noritēt smagā formā, apdraudot dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!