Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ceturtdien parlamenta ārkārtas sēdē paziņoja, ka ir skaidri pierādījumi, kas apstiprina saūdarābu disidenta Osamas bin Ladena saistību ar vismaz trijiem teroristiem, kuri 11.septembrī nolaupīja pasažieru lidmašīnas un ar tām ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā un Pentagonā pie Vašingtonas.
Blērs arī pavēstīja, ka bin Ladens pirms uzbrukumiem brīdinājis savus sabiedrotos par "lielu operāciju", kas tiek plānota pret ASV.

"Vairāki cilvēki tika brīdināti atgriezties Afganistānā operācijas dēļ, kas tika plānota 11.septembrī vai ap to laiku," sacīja britu premjers. "Vēl svarīgāk ir tas, ka viens no bin Ladena tuvākajiem leitnantiem ir skaidri paziņojis, ka ir palīdzējis plānot 11.septembra uzbrukumus un ir atzinies, ka bijis iesaistīts organizācijā "Al-Qaeda"," viņš teica.

"Es varu apstiprināt, ka no 19 lidmašīnu nolaupītājiem, kuru vārdi ir 11.septembrī ASV nolaupīto četru lidmašīnu pasažieru sarakstos, vismaz trīs ir identificēti kā bin Ladena sabiedrotie," sacīja Blērs.

No šiem trijiem teroristiem vienam bijusi būtiska loma uzbrukumu rīkošanā ASV vēstniecībām Kenijā un Tanzānijā 1998.gadā un ASV karakuģim "USS Cole" Adenā pērn, teica britu premjers.

Blērs atzina, ka viņa rīcībā ir vēl tiešāki pierādījumi, taču tos viņš nedrīkst atklāt, jo tos sniegušas izlūkošanas aģentūras un citi slepeni avoti.

"Man un arī citiem valdības ministriem, kas ir iepazinušies ar informāciju visā pilnībā, nav nekādu šaubu, ka bin Ladens un viņa tīkls ir atbildīgi par 11.septembra uzbrukumiem," sacīja britu premjers.

Blērs arī solīja iesniegt parlamentā dokumentus par bin Ladenu, viņa attiecībām ar Afganistānā valdošo grupējumu "Taleban" un viņa pastrādātajiem noziegumiem. Dokumentos būs iekļauta arī daļa informācijas, kas iegūta, izmeklējot 11.septembra terora aktus ASV.

Viņš arī atzina, ka Lielbritānijai ir bijušas sarunas ar ASV par britu līdzdalību militārajos atmaksas triecienos.

"Mēs darīsim visu iespējamo, lai mazinātu afgāņu tautas ciešanas konflikta dēļ," piebilda Blērs.

"Mēs nerīkosimies aiz atriebības kāres. Mēs rīkosimies, lai aizsargātu savas tautas un mūsu dzīvesveidu, tostarp uzticību mūsu tautsaimniecībai, mums ir jāiznīcina draudi, kurus rada bin Ladens un viņa teroristu tīkls," uzsvēra britu premjers.

Viņš jau iepriekš ir uzsvēris, ka militārā rīcība tiks vērsta ne tikai pret starptautiskā terorista Osamas bin Ladena organizāciju, bet arī pret Afganistānā valdošo islāma grupējumu "Taleban", kas slēpj bin Ladenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!