Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs otrdien noraidīja Francijas un Vācijas plānu Irākas atbruņošanai mierīgā ceļā, sakot, ka ir "absurdi" domāt, ka ANO ieroču inspektori varētu atrast nāvējošos ieročus bez pilnīgas Bagdādes sadarbības.
"Viņi saka, ka ir nepieciešams laiks ieroču meklēšanai," parlamentam paziņoja Blērs, piebilstot, ka priekšlikums paredz, ka inspektori ir detektīvu aģentūra, kurai jādzen pēdas aizliegtajiem ieročiem.

"Ideja, ka inspektori varētu dzīt pēdas ieročiem un ar tiem saistītajiem dokumentiem bez Irākas varas iestāžu palīdzības, ir absurda," viņš sacīja. "Viņi nav detektīvu aģentūra, un, pat ja būtu, - Irākas teritorija ir aptuveni Francijas lielumā."

Pirmdien ASV, Lielbritānija un Spānija iesniedza Drošības padomei rezolūcijas projektu, kurā norādīts, ka Irāka ir palaidusi garām "pēdējo izdevību" atbruņoties un tagad tai jārēķinās ar iespējamām "nopietnām sekām".

Francija, Vācija un Krievija vienlaikus kā pretpasākumu iesniedza memorandu, kurā norādīts, ka apstākļi Irākā neattaisno karu un ieroču inspekcijām jāturpinās, jo tās ir devušas rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!