Foto: RIA Novosti/Scanpix

Leiboristu pārliekā novirzīšanās pa kreisi sava jaunā līdera Eda Milibenda vadībā laupījusi viņiem izredzes uzvarēt nākamgad gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, trešdien atzinis bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, kas pats pārstāv leiboristus.

Kritika, kuru izteicis viens no veiksmīgākajiem leiboristu līderiem pēdējo desmitgažu laikā, liecina par šķelšanos partijas rindās un šaubas par Milibenda spējām pārspēt pašreizējo premjerministru Deividu Kemeronu.

Intervijā žurnālam "The Economist" Blērs brīdinājis, ka gaidāmās vēlēšanas varētu būt tādas, kurās "tradicionālā kreisā partija sacenšas ar tradicionālo labējo partiju ar tradicionālu iznākumu".

Atbildot uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka konservatīvie uzvarēs, Blērs sacījis: "Jā, tas ir tas, kas notiks."

Tiesa gan, vēlāk Blērs tviterī paziņojis, ka viņa teiktais esot pārprasts un ka viņš atbalstot Milibendu un sagaidot leiboristu uzvaru.

Leiboristi Blēra vadībā zem "jauno leiboristu" karoga laikā no 1997. Līdz 2005.gadam trīs reizes pēc kārtas vēlēšanās guva uzvaru. Blēra "jaunais leoborisms", kas paredzēja tuvināšanos politiskā spektra centram, palīdzēja tradicionāli arodbiedrību balstītajai partijai veiksmīgi piesaistīt arī uzņēmēju un mediju simpātijas.

Taču Milibends, kurš partijas vadību pārņēma 2010.gadā, atteicies no "jaunā leiborisma" kursa un savas priekšvēlēšanu kampaņas pamatā licis solījumus regulēt lielo uzņēmumu darbību un aizsargāt patērētājus.

"Mums ir iespēja mainīt kursu (..), cīnoties par politiku, kas patiesi ciena un atalgo smagu darbu, kā arī sauc pie atbildības bankas un enerģētikas uzņēmumus," teikts trešdien izplatītajā Milibenda Jaungada vēstījumā.

Taču Blērs norādījis, ka viena no mācībām, kuru viņš guvis, novadot savu partiju līdz trim uzvarām vēlēšanās, ir neatstumt uzņēmējus.

"Esmu pārliecināts, ka leiboristiem veicas vislabāk, kad viņi atrodas centrā," uzsvēris bijušais premjers.

Aptaujas gan liecina, ka leiboristi nedaudz apsteidz torijus, taču sagaidāms, ka situāciju sarežģīs eiroskeptiķu un citu nacionālistisko un viena jautājuma partiju augošā popularitāte. Tas var novest pie tā, ka britiem atkal nāksies veidot koalīcijas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!