Foto: AFP/Scanpix/LETA
Bolīvijas bruņotie spēki pirmdien piekrita veikt kopīgas operācijas ar policiju, lai novērstu vardarbību pēc svētdien notikušās prezidenta Evo Moralesa atkāpšanās no amata.

Senāta spīkera vietniece Žanīne Anjesa, kas otrdien kļūs par pagaidu prezidenti, pirmdien solīja izsludināt jaunas vēlēšanas.

ANO un Amerikas Valstu organizācija (AVO) ir paudušas bažas par drošības sabrukumu Bolīvijā, kur radies varas vakuums pēc tam, kad līdz ar Moralesu atkāpās desmitiem ministru un citu amatpersonu, no kuriem daži meklēja patvērumu ārvalstu vēstniecībās.

"Bruņoto spēku militārā pavēlniecība ir saskaņojusi kopīgas operācijas ar policiju, lai novērstu asinsizliešanu un cīņas bolīviešu ģimenē," televīzijas uzrunā sacīja ģenerālis Viljamss Kalimans.

Galvaspilsētas Lapasas policijas priekšnieks Hosē Barrenečea bija aicinājis Kalimanu "iejaukties, jo Bolīvijas policija ir pārspēta". Pirmdien visā valstī tika aizdedzinātas vai izlaupītas vairākas nelielas policijas kazarmas.

Moraless zaudēja armijas atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret iespējamo krāpšanos prezidenta vēlēšanās.

Protesti un nemieri Bolīvijā sākās pēc 20.oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem jau pirmajā kārtā uzvarējis Moraless, kurš pretrunā ar konstitūciju pretendēja jau uz ceturto termiņu valsts galvas amatā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!