Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs šonedēļ plāno doties vizītē uz Krieviju un cer apmeklēt arī ieslodzīto opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, pirmdien paziņojis Borrelja preses pārstāvis.

Borreljs plāno ierasties Maskavā ceturtdien.

Viņa vizīte sakritīs ar tiesas prāvu, kurā Navaļnijam var tikts piespriests garš cietumsods.

Navaļnijs 17. janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus.

Dienests tiesā pieprasījis Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu, un Krievijas Ģenerālprokuratūra atbalstījusi dienesta prasību.

Borrelja Maskavas apmeklējums būs pirmā ES augstākā ārlietu pārstāvja vizīte Krievijā kopš 2017. gada.

Diplomāti, kas neatbalsta šo vizīti, norādījuši, ka Kremlis varētu to izmantot, lai parādītu, ka ES kārto lietas ar Krieviju kā ierasts, neskatoties uz protestētāju apspiešanu.

Taču Borrelja preses pārstāvis Pēters Stano paziņoja, ka plānotā vizīte joprojām ir spēkā.

Stano uzsvēra, ka Krievijā notiekošā protestētāju aizturēšana un spēka izmantošana pret viņiem ir nepieņemama, un tas ir viens no jautājumiem, kās jāpārrunā ar Krievijas amatpersonām.

Stano arī atklāja, ka viņi ir sazinājušies ar Navaļnija komandu, lai noskaidrotu, kādas ir izredzes Borreljam tikties ar Navaļniju.

Taču Stano atzina, ka to, vai šāda tikšanās notiks, izlems Krievijas varasiestādes.

Jau vēstīts, ka Maskavā un daudzās citās Krievijas pilsētās svētdien notika protesta akcijas pret Navaļnija apcietināšanu.

Protestu laikā tika aizturēti vairāk nekā 5000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!