Bosnija deportējusi pirmo no vairākiem desmitiem bijušo musulmaņu kaujinieku, kuri pēc ASV prasības veiktā izmeklēšanā identificēti kā drauds drošībai, piektdien vēsta laikraksts "Nezavisne Novine".
37 gadus vecais Alžīrijā dzimušais Atau Mimuns bija starp simtiem ārvalstu brīvprātīgajiem, kas ieradās Bosnijā 1992.-1995.gada kara laikā, lai kopā ar Bosnijas musulmaņiem karotu pret serbiem un horvātiem, un pēc apprecēšanās ar vietējām sievietēm palika valstī.

Viņš tika deportēts uz Alžīriju svētdien, raksta "Nezavisne Novine".

"Tika konstatēts, ka šī persona apdraud nacionālo drošību," sacīja Valsts drošības ministrijas ārlietu dienesta direktors Dragans Mektičs. "Mēs uzskatām, ka viņš ir saistīts ar cilvēkiem, kuri tiek novēroti sakarā ar teroristiskām aktivitātēm."

90.gadu beigās, kad Bosnijas valdība slēdza teroristu apmācību nometni, Vašingtona lūdza Sarajevu deportēt visus ārzemēs dzimušos kaujiniekus.

Tā atkārtoti šādu lūgumu izteica pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem. Vairums no bijušajiem kaujiniekiem pēc tam devās prom no Bosnijas, taču palikušie tika rūpīgi pārbaudīti.

Pēdējo 18 mēnešu laikā valdības komisija anulējusi pilsonību 500 no 1300 ārvalstnieku, kuriem tā tika piešķirta kara laikā un pēc tā.

Paredzams, ka vairums no viņiem iesniegs apelāciju un viņiem tiks atļauts palikt. Tomēr desmitiem tiks deportēti, jo valdība uzskata, ka viņi rada draudus nacionālajai drošībai.

Deportāciju aizkavējusi sarežģītā juridiskā procedūra, taču Bosnijas parlaments apspriež jaunu pretterorisma likumu procesa vienkāršošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!